A leginkább repülőgépekről, szállodai szobák minibárjából ismerős miniüveges piák mondhatni meglehetősen alulértékelt árucikkek. Az egyik, hogy meglehetősen olcsók: egy üveg Jim Beam nem kerül többe, mint másfél dollár (kb. 330 Ft). A másik ok, hogy könnyű bánni velük: pillanatok alatt fel lehet tölteni a minibárokat, ami meglehetősen kényelmessé teszi a használatukat. Három: könnyedén elfogyaszthatjuk az utcán úgy, hogy bárki azt hiheti, csak a szokásos energiaitalunkat dobjuk be.

Úgy tűnik azonban, a JFK reptér 18 alkalmazottja új szintre emelte a miniüveges piák nimbuszát: a vád szerint több, mint százezer üveggel lopták meg az American Airlines JFK-ra érkező gépeit - írta a gawker.com. 18 repülőtéri alkalmazott - 15 jelenlegi és korábbi teherautó-sofőr, valamint három biztonsági őr - letartóztatását jelentették be csütörtökön. A sofőrök az American Airlines élelmiszer-ellátó leányvállalatának, a Sky Chef, míg a három biztonsági őr a JFK reptér alkalmazásában állt.

A vádirat szerint több, mint 100 000 db miniüveg, továbbá egyéb vámmentes termékek (italok, parfümök, cigaretták) eltulajdonítása, amik becsült kiskereskedelmi értéke összességében meghaladja a 750 ezer dollárt. Csütörtök reggel házkutatást tartottak egy nyugdíjas reptéri kamionsofőrnél, ahol 500-600 szemeteszsákot találtak zsákonként megtöltve 100-100 db mini palackkal és 34 ezer dollárnyi készpénzzel. Az italok helyi árakon számolva közel 500 000 dollárnyi értéket képviseltek.

Az egész ügyletet a következőképp bonyolították le: a fel nem használt palackokat minden egyes járat beérkezése után félretették és szemeteszsákokban kivitték a reptérről, ahelyett, hogy leadták volna a JFK raktárában. A három biztonsági őrnek itt jutott az a szerep, hogy pénz fejében félrenéztek, míg a sofőrök kivitték az italokat a reptér területéről. Az italokat a szokásos ár alatt adták el más közreműködőknek, akik aztán a közeli italboltokban palackonként 4 dollárért árulták azokat. A vádban a következők állnak: harmadfokon vesztegetés elfogadása, hivatalos kötelesség megszegése, másod-negyed és harmadfokon nagy értékű lopás, valamint idegen tulajdon birtokba vétele.