Két tonna juhpöcs tart Izlandról Kínába, számol be a Reykjavík Grapevine. Az ázsiai országban ugyanis megnőtt rá a kereslet, az izlandiak viszont hagyományosan nem fogyasztanak ilyesmit (csak a heréket, ha valakit érdekelne). A juhok péniszét több ázsiai ételben is felhasználják, bő olajban kisütve. (Kilónkénti világpiaci árát nem sikerült kiderítenünk.)

Az exportban érintett Sláturfélagi Suðurlands izlandi vágóhíd vezetője, Guðmundur Svavarsson elmondta: az ősszel levágott állatok pöcsét adják el külföldre, ahol csemegének számít. „Azt hiszem én is megkóstolnám. De azért nem izgat annyira a dolog" – ecsetelte finoman ellenérzéseit, hozzátéve: bár nem garantálja, hogy a hazai piacon is megjelenik a barifasz, az izlandiak is nyugodtan megkósolhatják, ha van kedvük.

A Vísir cikke – amelyben képet is láthat a termékről –  azt is megjegyzi, minden példány 30-40 grammos, a szállítmányhoz pedig összesen ötvenezer állat járult hozzá, aligha önszántából. Izlandon egyébként ma (november 30-án) tartják a kecskék napját.


A szállítmány innen indult.