A gyilkosságért elítélt Suzanne Basso lett a tizennegyedik nő a halálbüntetés visszahozatala óta az USA-ban, akit halálra ítéltek. Az egykor varrónőként dolgozó Bassót halálos injekcióval végezték ki egy Houston melletti kisvárosban, Huntsville-ben. Texasban 1976-ban állították vissza a halálbüntetést, azóta ez az állam a legaktívabb az ügyben: a 49 éves Bassóval együtt már 510 embert végeztek ki ott, közülük pedig csak öten voltak nők – írja a Guardian.

A nőt azért ítélték halálra, mert 1998-ban brutálisan megölt egy Louis Musso nevű férfit. Basso azt ígérte a mentálisan sérült férfinak, hogy hozzá megy feleségül, ha elmegy hozzá New Jerseyből Texasba, ahol valójában egy csoport vezetője volt, amelynek tagjai övekkel, baseball ütőkkel verték, illetve acélbetétes bakancsokkal rugdosták halálra Mussót. A gyilkosok között volt a nő fia is, akit a többiekkel együtt elítéltek, bár ők nem kaptak halálbüntetést.

Basso helyi idő szerint hajnali 6:26-kor halt meg február 6-án, 11 perccel a halálos injekció beadása után. Az Egyesült Államokban 2002 óta összesen négy nőt végeztek ki, ebből hármat persze Texasban, ahol jelenleg nyolc női elítélt van a halálsoron.