Gyakorlatilag a lottóötöst ütötte meg az az észak-kaliforniai pár, akik a hátsó kertjükben valódi kincset találtak – közölte a CBS News. A pár a kutyájával szórakozott a kertben, amikor egy, majd még több hordóra bukkant, amik dugig voltak ritka aranyérmékkel. Az érméket 1847 és 1894 között verték, 1427 darabot találtak belőlük. A tallérok ráadásul érintetlenek voltak, még nem kerültek forgalomba. Az érmék átlagban 27 ezer dollárt (6,07 millió forintot) érnek, de van olyan ritka darab köztük, ami egymagában ér vagy 1 millió dollárt (225 millió forintot). A lelet teljes értéke ennek az érmének a tízszerese.

Don Kagin numizmatista, aki a megtalálókat képviseli, teljesen meg van döbbenve. Szerinte ez tényleg egy olyan csoda, ami egyszer adódik az ember életében. "Ez olyan, mintha megtalálnád az arannyal teli bödönt a szivárvány végén" – mondta. Az általa képviselt párról csak annyit árult el, hogy középkorúak és – stílszerűen – Gold Countyban, azaz Arany megyében laknak. Szeretnének anonimek maradni, hogy megússzák az aranylázat és a fémdetektoros keresők hadát. Nem szeretnék azt sem, ha ezentúl másként tekintenének rájuk, és az életstílusukon se szeretnének változtatni. A kincs zömét az Amazonon szeretnék elárverezni, pár darabot tartanának csak meg emlékbe. A bevételből sokat jótékonykodnának.

David McCarthy, egy másik érmeszakértő szerint a leletben az a csodálatos, hogy a darabok tényleg érintetlenek, valaki nem akarta, hogy összetaperolják őket. Fontos adalék, hogy 1870 előtt Kaliforniában illegális volt a papírpénz, így egy aranyérmén bőven meglátszódott a használat. Az érméket amúgy szinte időrendben tették a hat hordóba. 5, 10 és 20 dolláros címleteket pakoltak beléjük, és volt, amelyiket a távoli Georgiában verték.

Érdekesség, hogy a kb. 75 kilométerre lévő Sutter's Millnél fedezték fel azokat az aranyrögöket, amik a nagy aranylázat is beindították a 19. század közepén. Most először egy rozsdás fémdarabot dobott ki magából a föld az említett pár egy gyakran használt ösvénye mentén. A talán az USA történetének leggazdagabb aranyleletét a terület neve után Nyereg-gerinc Kincsnek nevezték el.

Amúgy ha ön Magyarországon lelne a kertjében ilyen elásott kincset, akkor sem tarthatná meg. Az alaptörvény szelleme szerint a földben talált ásványkincsek eleve az államot illetik. Így ha természetes aranyrögöt, hegyikristályt, ezüsttelért vagy neadjisten olajat talál, az nem az öné, hanem Magyarországé. Ugyanez áll az elásott kincsekre is, fel kell ajánlani az államnak, ha nem tudni, kié volt eredetileg. Ha az államnak nem kell, akkor megtartható, ha igen, akkor az ellenértéke megilleti a megtalálót. Ha muzeális vagy műemléki jellegű a lelet, az is az államé automatikusan.

Nagy amerikai leletek

1987 – Az 1857-ben az atlanti partoknál elsüllyedt SS Central America roncsaiból ebben az évben kezdtek felhozni aranyat, volt olyan rúd, amit 8 millió dollárért (1,8 milliárd forintért) adtak el később, de a teljes készlet értéke a 100-150 millió dollárt (22,5-33,75 millió forintot) is elérheti.

1985 – A Tennessee állambeli Jacksonban építőmunkások találtak 1 millió dollárnyi (225 millió forintnyi) aranyérmét

1974 – A nevadai Renóban névértéken 400 ezer dollárnyi ezüstpénzt találtak egy elhunyt férfi otthonában. A kincset később 7,3 millió dollárért (1,64 milliárd forintért) adták el.