Mi a teendő, ha a hároméves gyerek verekszik és lökdösődik, ha a dolgok nem úgy történnek, ahogy ő akarja? A szakember szerint a következetes nevelés segít.

Kérdés:

Drága kisfiam hároméves. Ha valami kudarc éri, vagy valami olyan dolog történik, ami neki nem tetszik, csúnya-butázik, verekszik, hajat húz, lökdös! Egy példa:  a szomszéd kislánnyal szokott játszani, ha a kislány elveszi a játékot amivel addig játszott, vagy netalán nem adja oda neki, amit szeretne, vagy én szólok, hogy megyünk haza, szegény kislánynak egyből nekiesik! Sokszor attól félek, hogy úgy meglöki a kislányt, hogy az nekiesik valaminek és betörik a feje. Próbáltam már vele megbeszélni, sőt minden alkalommal elmondom neki, hogy ez nem helyes, ha haragszik valamiért, akkor mondja el mi bántja, miért viselkedik így. De olyan, mintha meg sem hallaná! Segítsen, mi ilyenkor a teendő?

Válasz:

Az indulataikat a gyermekek nehezebben képesek féken tartani. A legfontosabb teendő, hogy következetesen és azonnal reagáljon, ha kisfia bántja a társait. A gyermeki agresszió – mivel kevésbé számolnak a következményekkel - hirtelen megjelenik, de rövid ideig tart. Ezért érdemes előre tisztázni a szabályokat (pl. ha szeretnél majd egy játékot, akkor kérd el a többiektől), majd egyszer lehet figyelmeztetni (pl. várj türelmesen, nemsokára te jössz), de ha ismételten megsérti a szabályokat, akkor legyen következménye cselekedetének – ültesse le gondolkodni, vagy menjenek haza a játszótérről.