Szabad és kell-e foglalkoztatni, fejleszteni egy olyan hatéves gyermeket, aki tökéletesen számol fejben és fiatal kora ellenére a négyjegyű számokat is kiolvassa? A tanácsadó szerint amennyiben a gyermeknek nem kényszer, lehet és kell is vele foglalkozni, ehhez pedig néhány kiadványt is ajánl.

Kérdés:

Arról szeretném a véleményét kérni, hogy kirívó dolog-e, ha a kisfiam, aki júniusban lesz hatéves, kiolvassa a négyjegyű számokat. Tegnap megszámolt egy marék aprópénzt, úgy, hogy tízesével elszámolt 130-ig, a húszast úgy adta hozzá, hogy „140-150", utána az ötösökkel 175-ig elszámolt. Ha utazunk a metrón, és 10 megálló van a leszállásig, akkor szokta mondani: 3-at mentünk, akkor még van 7 megálló, ha 4-et mentünk, akkor van még 6. Nem az ujjain számolja ki, hanem fejben. Mindent megszámol, látszik rajta, hogy nagyon tetszik neki ez a "tudománya". Lehet-e ebből arra következtetni, hogy később jó matekos lesz, kell-e vagy szabad-e az iskola megkezdése előtt (addig még egy évet lesz ovis) fejleszteni ezt a képességét? Inkább játsszon, szaladgáljon, és ha "ragad" rá akkor jó, vagy ha nem fejlesztjük akkor esetleg elveszti az érdeklődését?

Válasz:

Véleményem szerint ezzel a jó számolási képességgel lehet, és kell is foglalkozni, abban az esetben, ha a gyermek számára nem kényszer. Ha szívesebben futkosna, akkor hagyják őt. Ajánlok néhány kiadványt, melyekkel játékosan gyakorolhatnak: Tessloff és Babilon Kiadó: Észbontó számrejtvények, Agyafúrt számrejtvények, Csalafinta számrejtvények; Sinkáné Papp Mária: Lurkó logika; Matematikai fejtörők.