Majdnem egyéves kisfiú édesanyja arról panaszkodik, hogy gyermeke az eddig megszokottól eltérően nem hajlandó aludni csak este 11 körül. Az édesanya kimerült az alváshiány miatt. A szakértő nyugalmat javasol, relaxációs zenét, illóolajokat és altatási szakkönyvet ajánl.

Kérdés:

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 11,5 hónapos kisfiam, aki születése óta külön szobában alszik, eddig jó alvó volt. Egyszer-kétszer felkelt szopizni, de pár perc alatt visszaaludt. Most azonban, már 4 napja alig tudjuk lefektetni. Látjuk rajta, hogy álmos, dörgöli a szemét ásítozik, de amint betesszük este -a szokott időben- a kiságyba, már fel is áll és sír. Hiába adok neki még pótvacsorát. Nagyon nehezen alszik el 11 óra körül, és reggel 5-6 órakor már fent van. Gyakorlatilag úgy "ájul" álomba.

Az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a gyermek apja 8 hónapos kora óta más városban dolgozik, s csak péntek este ér haza, vasárnap délután pedig már utazik vissza. Eddig annyit tapasztaltam a gyermeknél, hogy vasárnap este kicsit nyűgösebb. Érdeklődöm, hogy mi miatt lehet esetleg ez a félelem az alvástól, valamint milyen megoldást javasol. Meddig tarthat? Már én is kimerült vagyok.

Válasz:

Arra nem tért ki részletesen, hogy jelenleg is szoptatja-e gyermekét éjszaka. Különböző szakirodalmak szerint az éjszakai szoptatást, abban az esetben, ha a gyermek súlygyarapodása optimális, fél éves korban abba lehet hagyni. A gyermekek ilyen kis korban is rendkívül találékonyak - kisfia megszokhatta, hogy Ön éjszaka 1-2 alkalommal kiveszi a kiságyból, és megszoptatja. Igényli az Ön közelségét, gyengédségét. Véleményem szerint, most próbálgatja, hogy meddig lehet „elmenni" Önnél.

Ön bizonyára kimerült, már késő délután attól feszült, hogy mi lesz este. A gyermek érzi a nyugtalanságot, és nyűgös lesz. Próbáljon higgadt lenni, hallgassanak relaxációs zenét, ajánlom Rajmond Lap: Baba Zene gyűjteményét. A fürdőszobában és a gyermek szobájában is párologtassanak levendula, kamilla illóolaj keveréket, aminek nyugtató hatása van.

Minden lefekvés előtt azonos legyen a rituálé, pl. vacsora, fürdés, kis összebújás, ágyba fektetés. Mindig ugyanúgy búcsúzzon el gyermekétől, ugyanazt a mondókát mondja, vagy dalt dúdolja. Jó megoldás lehet, ha a kiságy mellé éjjeli fényt szerelnek, amit a gyermek maga tud kapcsolgatni. Tanítsa meg neki, hogy kell bekapcsolni. Már az is nagy biztonságot jelent a gyermeknek, ha nem teljes sötétségben fekszik, hanem szobája szokásos látványa tárul elé.

Mindenesetre egy majdnem 1 éves gyermeknek már meg kell tanulnia aludni. Az „Aludj jól, gyermekem!" c. könyvben nagyon hasznos tanácsokat talál az altatáshoz