Egy édesanya arra kíváncsi, miket lehet játszani egy öthónapos gyerekkel. A tanácsadó a kukucs-játéktól a lufin keresztül a búgócsigáig sok érdekes és izgalmas játékot ajánl.

Kérdés:

Lányom lassan öthónapos lesz, és már ötletem sincs, hogy mit csináljak vele, ha ébren van, hogy játsszak vele? Sokat éneklek neki, mondókákat mondok, emelgetem, reptetem, de evvel ki is múlt a tudományom. Nekem nem volt gyerekkorom, (nem is foglalkoztak velem), ezért szeretném, ha neki lenne, amíg itthon  vagyok vele szeretnék sokat játszani vele, még akkor is, ha evvel már elkapattam.

Válasz:

Összegyűjtöttem néhány ötletet, amivel tartalmassá teheti az együttlétet:

Játsszanak kukucs-játékot. Takarja őt le kendővel, vagy textilpelenkával, kérdezze meg, hol van, előbb-utóbb ki fogja magát szabadítani. Ültesse őt az ölébe, játsszanak nem túl feszesre fújt lufival, ütögessék tenyérrel, vagy ökölbe zárt kézzel. Érdekesebb lesz a játék, ha pl. néhány rizsszemet szór a lufiba felfújás előtt. Mikor énekel, mondókázik neki, használjon hangszereket is: csörgőt, dobot, cintányért. Biztosan érdeklődéssel fog nyúlni a zeneszerszámok után, amiket egyből a szájához fog emelni. Ha megrágcsálta, akkor megpróbálkozhatnak a kétkezes manipulációval, azaz mindkét kezébe ad egy-egy csörgőt (segítsen tartani neki), és megrázzák, egymáshoz ütögetik a két tárgyat. Nagyon fogja élvezni, ha plédben hintáztatják jobbra-balra; vagy dobálják plédben fel-le. (Ez két felnőttet igénylő játék.) Mutasson neki működésben lévő búgócsigát. Rengeteg hasznos ötletet meríthet Deákné kiadványából, az Anya, taníts engem-ből!