11 hetes kislány édesanyja kérdezi, hogy a Pavlik kengyel használata mellett kialakuló gyengébb izomtónus miatt mire kell figyelni. A tanácsadó a kengyel viselési szüneteiben fiziológiás mozgásokat javasol.

Kérdés:

A kislányom 11 hetes, 8 hetes korában kapott Pavlik kengyelt, legalább 20 hetes koráig rajta lesz. (Erősen dypláziás, 58/46 fokos szögekkel.) Az ortopédorvos szerint nem lesz a későbbiekben hatása, de én mégis aggódom. Bár még csak 3 hete hordja, máris gyengébb az izomtónus a lábaiban. Azóta nyűgösebb, nem fekszik annyit a hátán nézelődve, gyakrabban akar karban lenni. Aludni csak hason tud, ráadásul a fejét általában jobb oldalra fordítva. Ha balra fordítom, általában akkor is átfordítja. Mit tehetnénk? Mire kell most, illetve a későbbiekben figyelünk?

Válasz:

Dysplasia coxae congenita (csípő veleszületett fejlődési zavara) esetén a végtag abdukciója (test középvonalától távolodó mozgás) korlátozott, ilyenkor ellenirányú hatást vált ki a Pavlik-kengyel. Kényelmetlen, ugyanakkor hasznos eszköz. Egyeztetni kellene az ortopédorvossal, milyen időszakokban, mennyi ideig szükséges használni a kengyelt, ugyanis a köztes időkben gyakorolni lehet olyan fiziológiás mozgásokat, amelyek a kengyel használata miatt akadályoztatva vannak, pl. hasonfekvésből hátrafordulás, hátonfekvésből hasrafordulás. Mindezt kiegészíthetik - szakember irányítása mellett - a csípőizmok erősítésével, a csípő passzív, majd aktív tornáztatásával, így elérhető lesz a szükséges ízületi mozgásterjedelem, illetve hatékonyabb lesz a fiziológiás mozgások kivitelezése.