Mi a teendő, ha a gyerek kapaszkodva feláll, de még nem tud ülni? Hogyan lehet mászásra ösztönözni és a felállást visszafogni? A tanácsadó játékos tornagyakorlatokat javasol, valamint olyan helyzeteket tanácsol teremteni, hogy a gyerek ne tudjon kapaszkodva felállni, hanem a kúszást, felülést gyakorolhassa.

Kérdés:

Kisfiam 8 hónapos lesz hamarosan, szépen forog hasra és vissza, kúszik, de ezt sajátosan teszi. Mindkét kezét egyszerre használva löki magát előre, majd a lábaival tolja magát, de azokat felváltva használja. Négykézlábra (tenyér-térd, tenyér-talp) is emelkedik, hintázik, de még nem kezdett el mászni. Gyakran feláll kapaszkodva, de még nem ül. Szükséges-e, és ha igen, hogyan tudom mászásra ösztönözni, és a felállást visszafogni?

Válasz:

A kúszás lényege éppen az egyidejű váltott kéz-láb mozgásban rejlik. Funkcióját – a két agyfélteke szinkronizációját – ebben az esetben tölti be, így érdemes irányítani a mozgássort. Játékos tornagyakorlatokkal is végezhetik az alternáló végtagmozgásokat. Hason fekvésben gyakorolják a játékért nyúlást, egyik kézzel, majd a másikkal. A mászás a kúszásra épül, van még idő a gyakorlásra. Próbáljanak olyan helyzeteket teremteni, hogy ne tudjon belekapaszkodva a kiságyba felállni, hanem a kúszást, felülést, ülésben való manipulációt gyakorolhassa! Ez fontos a kiegyensúlyozott fejlődés érdekében.