Egy anyuka arról számol be, hogy négyéves kislánya egy éve viselkedészavaros, órákig hisztizik, alvászavar és figyelemzavar is kialakult nála. A kérdése az, hogy ez utalhat-e hiperaktivitásra, mi a véleménye a tanácsadónak a gyógyszeres kezelésről, illetve milyen terápiát javasol. A szakember szerint a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt érdemes mást is kipróbálni, például a sportot, ám lehet, hogy a gyógyszeres kezelésre is szükség lesz, akkor pedig bele kell vágni.

Kérdés:

Kislányunk augusztusban lesz négyéves. Remélhetőleg időben, tanácsadóhoz fordultunk, mert óvodakezdésre kiéleződtek viselkedési zavarai. Már másféléves kora óta járt közösségbe, hamar kiderült, hogy erős akaratú, de mindez hároméves korára itthon, oviban és mindenhol komoly gondot okozott. 1-2 órás hisztiket produkált, alvászavarral küzd és mostanra már figyelemzavarral is. Elkezdtük az Ayres-terápiát, gondoltam még mellette gyógylovaglásra is.
Tulajdonképpen nem tapasztalok javulást az elmúlt 9 hónap óta és nagyon felemészt minket a sok könyörgés, hiszti, panasz az oviban. Hamarosan megnézi egy pszichiáter is, hogy szükséges-e valamilyen gyógyszeres kezelés. Tudom, hogy még korai hiperaktivitást diagnosztizálni, de bátorkodom anyai megérzéseimre hagyatkozni és némi szakmai alapra is - szociálpedagógusként diplomáztam - de nagyon aggódom, hogy nem lesz alkalmazkodó és tanulási gondjai is lesznek. Kérdésem, Önnek mi a véleménye a gyógyszeres kezelésről ebben az életkorban, illetve, hogy ha nem tapasztalunk javulást, milyen megoldás létezhet még. Sajnos tesvéremnél Borderline-zavart diagnosztizáltak, sógorom sem alkalmazkodó típus és ennek árnyékában még inkább aggódok. Szeretném, ha kislányunk felszabadult, kiegyensúlyozott, boldog lenne és szeretné a környezete, de egyelőre ellenkező irányba haladunk.

Válasz:

Tény, hogy minden megelőző intézkedést meg kell tenniük, kiiktatva a gyógyszeres kezelést, de ha ez lesz szükséges a harmonikus beilleszkedés érdekében, akkor bele kell vágni. Indokolatlan esetben nem fogja javasolni a pszichiáter sem a gyógyszert. Az idegrendszer ebben a korban is még rendkívül képlékeny, az Ayres-terápia és gyógylovaglás is hasznos segítség az Önök problémájára. Keressenek kislányának megfelelő sportolási lehetőséget (pl. RSG, művészi torna), amely által levezethető a felgyülemlett energia, illetve rendkívül jó irányba formálja a személyiséget.