Eddig egyedül elalvó, egyhuzamban 6-7 órát alvó kisfiú fogzás miatt mostanában gyakran felébred, édesanyja szoptatással próbálja visszaaltatni. Azt tapasztalja, hogy már annyira hozzászokott a baba, hogy csak kézben hajlandó elaludni. A kérdés az, hogy a későbbiekben is fel fog-e ébredni éjszakánként? A tanácsadó figyelmezteti őt, hogy nagyon hamar megszokja a baba a kényeztetést, a nyugodt alvás reményében haladéktalanul vissza kell szoktatni a külső körülményektől mentes alvásra.

Kérdés:

Van egy 10 és fél hónapos kisfiam, aki már 2 hónaposan egyfolytában 6-7 órákat aludt. Most az elmúlt 1 hónapban, mivel fogzunk, állandóan 1-2 óránként felébred éjszakánként és néha csak szoptatással tudom visszaaltatni. El tudom-e így kényeztetni, hozzászokik-e és emiatt a jövőben is felébred éjszakánként és szoptatnom kell? Eddig még ébren le tudtam rakni altatáskor, de most már kézben kell elaltatni vagy szoptatással alszik el. Hogyan tudok visszatérni a normális alvási ritmushoz?

Válasz:

Igen, sajnos rá tudja szoktatni kisfiát az éjszakai szoptatásra. Vagyis el tudja kényeztetni, hiszen értelmes babáról van szó, aki hamar megismeri, majd követeli a tanultakat. Lehetőség szerint átmenet nélkül térjenek vissza a régi, helyes szokáshoz, és segítsék gyermekét a nyugodt, külső feltételektől mentes alvásban. Lényegesen könnyebb lesz, mintha később kezdenék el a visszaszoktatást, ne késlekedjenek!