Érdemes-e járni tanuló gyerekre cipőt adni? A tanácsadó szerint nem, mert mezítláb tudja érzékelni a talp a talaj egyenetlenségeit. A cipővásárlás akkor ideális, amikor a gyerek már biztosan jár. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Kedves Gergő! Kislányom 11,5 hónapos. Kb. 1 hónapja lépeget úgy, hogy a kezünket fogja. Jó móka ez neki, nagyon örül ennek az új mozgásnak, lelkesen gyakorol is, mindenhol felkapaszkodik, és szól, hogy indulhat a séta. Persze az én hátam már kampec. Nagy teraszunk van, és hirtelen ötlettől vezérelve vettem neki egy könnyű kiscipőt (Siesta), hogy a levegőn is tudjunk sétálgatni. Kérdésem a következő lenne, egy kedves ismerősöm minap megijesztett azzal, hogy szerinte ez a lehető legrosszabb dolog, amit teszek, mert a babó így sokkal később fog majd egyedül elindulni, hátráltatom az egyensúlyérzék kialakulását, és még lúdtalpa is lesz a korai cipőviseléstól. Egyébként 8 hónapos kora óta mászik, kicsit bátortalan, de erős kislány. 72 cm, 9 kg.

Válasz:

A járástanulás kezdetén valóban nem érdemes még cipőt húzni, így érzékeli a talp a talaj egyenetlenségeit. Amikor már biztosan jár kislánya, olyan cipőt érdemes viselni, amelyik stabilan tartja gyermeke sarkát. Erre a célra a Siesta cipők - gondos tervezésük miatt – alkalmasak.