Nyolc hónapos kisfiú nem alszik rendesen éjszaka, szülei már kikészültek a nemalvástól. Mivel szopik a kicsi és úgy alszik el, nem tudják, hogyan tudnák megtanítani neki, hogy éjszaka aludjon. A tanácsadó szerint az éjszakai szopizás lehet az ok, a hibás alvási szokásokon kell változtatni. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

8 hónapos kisfiam zombit csinál belőlem. A pici 5 hónapos koráig mintaszerűen átaludta az éjszakákat, majd elromlott az alvókája. Mostanra oda jutottunk, hogy éjjel, ha 1 órát egyben alszik, boldog lehetek. Nappal kb. 1/4 órát szundít. Olvastam az alvástanításról, de nem tesznek említést az anyatejes babákról, akik ugyebár este szopizás közben elalszanak. Kisfiam egyébként szépen fejlődik, de rajta is látszanak a fáradtság jelei. (fogzáson túl vagyunk, orvos egészségesnek ítélte, fájdalomcsillapítóval is aludtunk, semmi hatása, együttalvás sem segített). Kérem, adjon tanácsot, mert a napi 4-5 óra szakaszos alvás már mindannyiunkat kikészít.

Válasz:

Fontos a prioritás kérdése, vagyis mire van inkább szüksége a babának? Tény, hogy táplálékra és alvásra is szüksége van. Feladat a két szükséglet optimális kielégítése, vagyis ne akadályozza egyik tevékenység a másikat. Ugyancsak tényként megállapítható, hogy egy 8 hónapos csecsemő képes átaludni az éjszakát, akkor is, ha egyébként napközben anyatejet szopizik. De miért aludná át az éjszakát, ha az éjszakai szopizásra kondícionálták őt? Az eredmény pedig Ön számára is ismert. Nem ritka, hogy egy szoptatási tanácsadó az ördög praktikájának tekinti ilyen idős csecsemő esetében is az éjjeli szopizástól való tartózkodást, pedig ez nem is olyan szentségtörés, mint ahogy az az első hangzásra tűnik. Mivel nem feltételezhető szervi eltérés, illetve az alvás higiéniája (hőmérséklet, fényviszonyok) is valószínűleg megfelelő, így a hibás alvási szokások rögzülése állhat az álmatlanság hátterében. Nincs más teendő, mint a fent leírt tanácsok alapos átgondolása, és azok gyakorlatban való alkalmazása.