Megzavar-e egy 13 hónapos gyermeket, akinek átlagon felüli a beszédfejlődése, ha játékos módon angolul tanul? A tanácsadó szerint a kislány nyugodtan ismerkedhet az angol nyelvvel. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Kislányom 13 hónapos. Az utóbbi egy hónapban nagy lendületet vett a beszédfejlődése. Háromszavas mondatokat is használ. Nemcsak megnevez dolgokat, hanem elmeséli, hogy sétánál követ dobott a patakba. Jól használja a fent, lent, kint, bent és mögött szavakat. A testvéréről például ma azt mondta: "Nincs itt bicigli, Dani elment." Mondja, hogy esik a hó, fúj a szél, esik az eső, ugat a kutya stb. Nagy család veszi körül, három kamasz fiú testvére van, akik nagyon szeretik. Járni 11 hónaposan tudott önállóan, most próbál futni és ugrani. Vidám, kiegyensúlyozott, kedves kislány. A kérdésem az, hogy ha angol nyelvet is tanulna játékosan, az nem zavarná-e meg a beszédfejlődését?

Válasz:

Kislánya beszédfejlődése a leírtak alapján átlag feletti, nem látom akadályát, hogy ismerkedjen játékos körülmények között az angol nyelvvel. Az pedig természetes, hogy minden gyermek fejlődése sajátos ütemben zajlik. Egyik területen ügyesebbek, más területeken szükség van felzárkózásra. Általában a különbségek a szükséges határok között mozognak, vagyis fiziológiás jelenség, amikor például felállás idején kissé elapad a beszéd. A funkcióterületek fejlettségének nagyobb szóródása esetén viszont megtorpan a fejlődés, ezért érdemes szakember segítségével egyengetni a mozgás, beszéd, gondolkodás és szociális érettség alakulását.