Kilenc hónapos kisfiú feláll, a bútorok mentén kapaszkodva jár, ám nem kúszik és nem mászik. Édesanyja a gördeszka, mint kúszástanító eszköz használatáról érdeklődik. A tanácsadó elmagyarázza, hogy miért fontos a kúszást és a mászást is megtanítani a gyereknek és elmondja azt is, hogyan kell használni a gördeszkát a tanításhoz. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

9 hónapos kisfiam feláll, megy a bútorok mentén, szépen ül már régóta (de felülni még magától nem tud), forog, viszont nem kúszik és nem mászik. Születésétől fogva nem tudtam hasra tenni. Megtámasztani a lábát nem tudom, mert azonnal visszafordul hátra. Csak akkor van hason, ha ő játék után átfordul, onnantól kezdve, pedig a fejét a szőnyegbe fúrva sír. A fejét gyönyörűen tartja. Olvastam, hogy ajánlottad a gördeszkázást. Ha ki tudnád fejteni bővebben, hogy ezt hogy gyakoroltassam, illetve azt, hogy pontosan milyen szakemberhez kell fordulni. Minket most a háziorvos megnyugtatásom végett egy konduktorhoz navigált el. Szeretném a segítséged kérni.

Válasz:

Szakmai körökben tudvalévő, hogy miért nem szerencsés, ha kimarad a kúszás a mozgásfejlődésből. A szülők viszont általában örülni szoktak a felegyenesedési reakciók felgyorsulásának, nem zavarja őket, ha nem kúszik és mászik a baba. Technikailag sokkal nehezebb dolgunk van a felállást követően tanítani a szabályos kúszást, mászást, felülést, hiszen az kevésbé látványos és érdekes impulzus számára az álláshoz, járáshoz, esetleg mondatértékű szavak megjelenéséhez képest. Tehát nem mindegy, hogy 6-8 hónaposan vagy később gyakoroljuk a váltakozó végtagmozgásokat és a felülést. Kisfia esetében először a kúszást kellene gyakorolni – akár lejtőn kezdve -, ezzel párhuzamosan Bobath labdán a törzsizmok erősítésével és kitámasztásokkal kialakítanám a felülést, támasztási reakciókat, majd ezt követően segíteném a mászást. Ehhez valóban hatékony eszköz a gördeszka. Ilyenkor a gyermek mellkasával a deszkán támaszkodik, így kisebb erőkifejtés hatására is sikerélményt érhetünk el.