Nyolc hónapos kislány édesanyja arról számol be, hogy gyermeke minden éjjel 2-3 órától óránként felébred, csak cumira alszik vissza. Azt tanácsolták neki, hogy a gyereket vegye maguk közé az ágyba. A szakértő szerint ha az ágyba szoktatják a babát, innentől kezdve mindig igényelni fogja. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

8 hónapos kislányom 3 hónapos korától fogva átaludta az éjszakákat egészen 6 hónapos koráig. Tápszeres, éjszaka csak az első két hónapban evett, teát, vizet kap, ha felriad. Saját szobájában alszik,van már párásítónk, tea helyett már vizet adok neki.10-kor alszik el és hajnali 2-3-tól folyamatosan óránként felébred. Most már nem is kér inni, csak felriad, általában azért, mert átfordul a hasára (van már átfordulásgátlónk, de "kicselezi" azt is),vagy sokszor amikor belépek, úgy forgolódik, vergődik, sír, mintha rémálma lenne, de ahogy visszaadom neki a cumiját, elalszik. A szobájában ég éjszakára egy kislámpa, talán annak van túl nagy fénye. Reggel nyolckor keltem (általában már fent van), nap közben kétszer alszik fél-maximum egy órát. Könnyen el tudom altatni (nem evés közben alszik el). Foga nő, de nem hinném, hogy 2 hónapja emiatt nem tud aludni. Nap közben nincs ebből probléma. Tanácstalan vagyok, lelkiismeret-furdalásom van, amiért nem alszom vele, mert sokan azt mondják, az lenne a megoldás, mások meg azt, hogy semmiképp se szoktassam most már be az ágyunkba, szobánkba. Kérlek, adj tanácsot, mert már nagyon fáradtak vagyunk!

Válasz:

Ez az a helyzet, amikor Ön mindent megtesz, idővel pedig eredménye lesz fáradozásainak. Egy dolgot tennék még, a lámpát is lekapcsolnám. 8-9 hónapos korban igen gyakoriak az alvási problémák. Az éjszakát eddig átalvó baba az éjszaka kellős közepén felébred. Jellemző módon kisbabája ezután is minden éjszaka fel fog ébredni - egy ideig - egy-kétóránként. Nagyjából 9 hónapos kortól a különbség az, hogy a baba már emlékezik ránk, és ezért felébredéskor hiányolni fog minket. Ekkora alakulnak ki az érzelmi kötődések és a baba már azt is megtanulta, hogy ha sír, apa és anya be fognak jönni és kezdődhet a játék! Miért ne lehetne éjszaka is mindenki vele? Ha a csecsemő ahhoz van szokva, hogy kivesszük az ágyából, ringatva vagy esetleg kézben tartva altatjuk el, akkor éjszaka is ugyanezt fogja igényelni. Ha ilyenkor az ágyukba szoktatják, ezt fogja kérni. El kell dönteni, hogy hajlandó-e erre, vagy inkább azt szeretné, hogy tanuljon meg egyedül elaludni. Igazából Ön már nagyon helyesen döntött, csak megerősítésre várt.