Egy olvasó arról érdeklődik, miért írnak fel a kisbabáknak Pavlik-kengyelt és mi a hatásmechanizmusa. A szakértő bemutatja az eszközt és tanácsokat is ad a használatára vonatkozóan. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Érdekelne, hogy milyen esetben adnak terpeszpelenkát vagy Pavlik-kengyelt a kisbabának és ez miért jó? Milyen a hatása? Nem rossz a gyereknek, hogy szét van feszítve?

Köszönöm a választ.

Válasz:

Dysplasia coxae congenita (csípő veleszületett fejlődési zavara) esetén a végtag abdukciója (test középvonalától távolodó mozgás) korlátozott, ilyenkor ellenirányú hatást vált ki a Pavlik-kengyel – enyhébb eltérés esetén terpeszpelenkát szokás használni. Átmeneti kényelmetlenséggel járhat viselésük, ugyanakkor hasznos eszközökről van szó. Egyeztetni kellene az ortopédorvossal, milyen időszakokban, mennyi ideig szükséges használni a terpeszpelenkát vagy kengyelt, ugyanis a köztes időkben gyakorolni lehet olyan fiziológiás mozgásokat, amelyek a kengyel használata miatt akadályoztatva vannak, pl. hasonfekvésből hátrafordulás, hátonfekvésből hasrafordulás. Mindezt kiegészíthetik - szakember irányítása mellett - a csípőizmok erősítésével, a csípő passzív, majd aktív tornáztatásával, így elérhető lesz a szükséges ízületi mozgásterjedelem, illetve hatékonyabb lesz a fiziológiás mozgások kivitelezése.