Kimerült édesanya arról panaszkodik, hogy egyéves gyermeke éjszakánként háromszor is felkel és mindannyiszor tápszert iszik. Szeretné valahogy leszoktatni az éjszakai kelésekről a gyereket, de nem tudja, hogyan tegye. A tanácsadó szerint az egyéves gyereknek már át kell tudni aludni az éjszakát, ezért azt javasolja, hogy semmit ne adjon neki se enni, se inni éjjel. Az első két napban valószínűleg nem sokat fognak aludni, de szerinte a gyerek így megtanulja, hogy az éjszaka alvásra való. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Egyéves gyermekem betegségem miatt egy hónapos koráig kapott anyatejet. Bár édesapja is nagyon "rossz evő" volt (most is az), de nem adom fel. Napközben a kislányom keveseket eszik, 5x-i étkezésre törekszem. Nem fogadja el tőlem a kanalas etetést, egyedül akar enni (8 foga van, nem megy neki rosszul). De így még kevesebbet eszik. A legfontosabbnak azt tartanám, ha jól tudna reggelizni (nem akar reggelizni), és ha jól bevacsorázna. Éjszaka legkevesebb 4 óránként kel fel enni, ekkor tápszert kap. 3 hónapos korától 9 hónapos koráig elég volt neki egyszer enni éjszaka, (kb. 2 óra körül), azóta csak rosszabb lett a helyzet. Nem veszem ki a kiságyból, gyakorlatilag ahogy fekszik, belenyomom a cumit, ő behúzza a tápszert, és visszafordul aludni. Nem is kel fel, ahogy eszik. Mivel este 8-tól alszik reggel fél 8-ig, ez legalább 2-3-szori kelést jelent nekem. Egyszer megpróbáltam 2 napig, hogy nem adok neki éjszaka enni, csak teát, de folyamatosan ordított, én meg hullafáradtan képtelen voltam további éjszaka folyamatosan a kiságy mellett állni (szomszédos szobában alszik). Elég kicsi lehet a gyomra, mert pici korában is képtelen volt rendesen enni, nem volt igazán 'bukós' korszak, amikor a gyomra rendesen kitágulhatott volna. A legtöbb tápi, ami eddig belement, az 230 ml volt, az is pár hete.

Most már kevesebb tápszer fogy éjszaka, kb. 450 ml fogyott eddig, most már 200 ml körül. Egészségmániás vagyok, nagyon félek nap közben a kedvenc ételeit adni, mert akkor csak paradicsomos tészta (bolognai, tonhalas) lenne a menü meg keksz. Nagyon válogatós, néhány főzeléket megevett, de krumplit, répát nem hajlandó. Én meg félek, hogy vashiányos lesz, ezért erőltetem a húst, néha a májat. Bizonyára alaposan változtatnom kell a szokásokon, bármire nyitott vagyok, ami segíthetne. Nagyon hálás lennék a tanácsaiért!

Válasz:

Mivel kislánya rövid ideig kapott anyatejet, emiatt nem ismerkedhetett meg azokkal az ízekkel, amelyeket Ön fogyasztott. Hagyja, hogy önállóan étkezzen, inkább egyen egy nap 6-7-szer kevesebbet, mint 5-ször erőszakkal! A reggeli valóban a legfontosabb táplálkozás, próbálja ki a natúr joghurtot összeturmixolni friss gyümölcsökkel, és néhány csepp juharsziruppal édesítse. Tördelhet bele apró kekszdarabkákat, vagy tehet bele gabonapelyhet, így igazán tápláló lesz a reggeli. Készítsen teljes kiőrlésű kenyérből szendvicskéket úgy, hogy állatos, vagy virág formájú sütőformákkal kiszaggatja, a feltéteket hozzá pedig külön kínálja. A tápszert csak a rendes ételek elfogyasztása után kínálja - jó súlya van a kislánynak amellett, hogy sokat mozog. Tízóraira próbáljon apróra vágott gyümölcsöket, reszelt répát, cukkíni csíkokat kínálni, esetleg tejfölbe, natúr joghurtba mártogatva. Ebédre, ha a tésztát nagyon szereti, akkor készítsen neki paradicsomos mártást, de csempésszen abba mindig valami új zöldséget, úgy, hogy az az ízén ne nagyon módosítson. Javaslom Annabell Carbel: Babaétrend c. szakácskönyvét, rengeteg nagyon jó ötletet talál benne!

Egy 1 éves gyermeknek az éjszakát már képesnek kell lennie átaludni. Ne adjon neki sem tápszert, sem teát, de még vizet sem. Megszokta, hogy egy kis sírással bármit elérhet. Legyen következetes, és nagyon kitartó. A pihentető alvás mindkettőjük számára nagyon fontos! De ezt egy igen komoly erőpróba fogja megelőzni! A gyermek, mivel megtanulta, hogy egyet kiált, és Ön készen áll, ott terem, más stratégiája nem lévén alkalmazza azt. Ha felébred éjszaka, menjen oda hozzá, mondja kedvesen, „nagylány vagy, már nem adok enni, aludj el, kicsi." A szemkontaktus kerülése mellett simogassa meg a hátát – ne hosszasan -, majd mondja azt határozottan, egyedül hagylak, aludj, ha sírsz, 1 perc múlva itt vagyok. Nyilvánvalóan ordítani fog a gyermek egy perc elteltével. Ön bemegy, megsimogatja, ha felállt az ágyban, visszafekteti, de nem beszél hozzá, nem néz rá, legközelebb 3, majd 5 perc múlva menjen be, ha már eltelt 30 perc akkor az 5 perceket 7-9 perces visszatérésre tolhatja. Számítson rá, hogy ez a procedúra az első és a második napon akár 2-3 órán át is eltarthat. Viszont a gyermek így megtanulja, hogy nem lesz semmi szórakoztatás éjszaka, evés sem, így jobb híján aludni fog. Mivel éjszaka éhesen maradt, reggel, illetve napközben nagyobb lesz az étvágya. Ha belekezd az alvás „tanításába", akkor napközben Ön is aludjon a gyermekével, mert nagyon kimerítő az alvásmegvonás, egy gyermekhez pedig sok türelem és erő kell napközben! Sok sikert!