Egyéves kislány édesanyja azt szeretné tudni, hogy mozgásfejlődésében a kúszás lépcsőjét kihagyó gyermekét biztassa-e járásra. A tanácsadó azt javasolja, hogy ne erőltesse a járást, hagyja, hogy kislánya minél tovább másszon, tippeket ad, hogyan lehet a mászást élvezetesebbé tenni a gyerek számára.

Kérdés:

Kislányom 12 hónapos, 9,5 kg, 86 cm. Jó kedélyű, élénk, vicces, érdeklődő gyerek, nagy önállósodási akarattal. 1 hónapos koráig kapott anyatejet szülés után kialakuló autoimmun betegségem miatt, mert el kellett kezdenem a gyógyszeres terápiát. Normál szülésünk volt, 4 kg, 57cm-rel született. Kúszás nem volt, 9 hós korában állt fel, de azóta is csak mászik. Fel tud állni, önállóan kapaszkodva oldalazva lépeget. Biztassam valahogy a járásra? Fizikai akadályát nem látom a járásnak - mintha csak inkább lusta lenne próbálkozni, mert nagyon gyorsan mászik, és ugye nem esik el. Mozgáskoordinációja jó, építőjátékokkal tud játszani.

Válasz:

Hagyja, hogy kislánya sokáig másszon, a járást felesleges erőltetni, még ha Ön úgy is érzi, hogy gyermeke készen áll rá. Ha változatosabbá, élvezetesebbé akarja tenni a mászást, akkor készítsen kislányának akadálypályát. Takarjon le pléddel kispárnákat, felfordított serpenyőket, és valamilyen nagyon vonzó tárggyal csalogassa maga felé a kicsit. Másszon homokban, füvön, letakart kavicsokon, így nemcsak a mozgáskoordinációja javul a kislánynak, hanem rengeteg tapintási élményt is felfedezhet. Engedje őt felmászni különböző magasságokba, másszon fel lépcsőre. A lemászásnál mindig ügyeljen arra, hogy tolasson a kislány, az a legbiztonságosabb. Kapható az IKEA-ban, illetve fejlesztő játékboltokban különböző felületű (szúrós, sima, göröngyös, dudoros) lépőkő, amin végigmászni szintén érdekes. Másszanak versenyt. Másszanak guruló autók, pörgettyűk, pattogó pingpong labdák után.