Háromgyerekes édesanya arról érdeklődik, hogy tudná úgy megtanítani a legkisebb gyerekét aludni, hogy az éjszakai ordítás ne zavarja a két nagyobb gyereket. A tanácsadó azt javasolja, vegye igénybe a nagyszülők segítségét és küldje el egy hétre a nagyobbakat nyaralni, amíg a kicsi megtanulja az alvást. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Harmadik gyerekem, januárban volt egyéves és nem alussza át az éjszakát. Elolvastam az eddigi alvási tanácsokat, a különbség annyi nálunk az eddigiekhez képest, hogy egy szobában alszik a 6,5 éves bátyjával, és a 2,5 éves nővérével. Ilyen esetben hogyan oldható meg az alvástanítás, hogy a két nagyot ne ébressze fel?

Napközben a két kicsi egyszerre alszik, ebéd után 1,5-3 órát. Rendesen, jól eszik, egyedül is próbál, sikerrel. Jó kedvű, jó mozgású, nem maradt ki egyik fejlődési fázis se, 11 hónaposan indult el két lábon, 12 hónapos kora óta mond szavakat, egyre többet. Éjjel, ha felébred, junior gyerekitalt kap (ez egy éves kor fölött adható tápszer), néha 2-szer is. A foga biztos nem jön, 16 foga van, hacsak nem az ötös nagy őrlő fogak indultak el neki. Bár azt még nem lehet tapintani. Este cumisüvegen alszik el, vacsora 7-kor, utána fürdés, és egyszerre fekszik le a három gyerek. Éjjel nem kell visszaaltatni, de az ebéd utáni alvásnál, hiába fáradt, néha az ágyában fekve kell ringatni, simogatni. A szobában éjjel sötét van, 5 wattos halvány éjjeli fény ég, hogyha a nagyoknak ki kell menni éjjel, ne essen bajuk (emeletes ágyon alszik a legnagyobb).

Nagyobbik fiam hasonló korában szintén simogatással aludt el, ő cumizott is, a kicsi nem, de sose kelt fel éjjel. 2 éves kora körül megpróbált átszokni a mi ágyunkba, de 1 heti éjjel ordítás után erről letett - akkor még egyke volt, nem zavart senkit az éjjeli szeánsz, csak minket a párommal. A lányom cumizik az alváshoz, őt sose kellett ringatni, elalszik egyedül, nem mászkál.

Szóval mi tanácsolsz, hogy a kicsi is megtanuljon aludni, de addig se menjen ez a nagyok rovására a közös szoba miatt?

Válasz:

Három gyermekkel valóban nehezebb a dolog. Mivel most kezdődött a nyári szünet, megpróbálhatná a nagymamák segítségét igénybe venni. Egy hétre, míg az alvás-tanítás, tanulás folyik, a két nagyobb gyermeket lehetőség szerint küldje el nyaralni.