A két és féléves kislány születése óta édesanyja szobájában alszik. Korábban éjszakánként másfél liter teát is megivott és a mai napig nem alussza át az éjszakát. A tanácsadó azt javasolja, szoktassa le az éjszakai ivásról és próbálja meg átköltöztetni a gyereket egy másik szobába.Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Két és féléves lányom még mindig nem alussza végig az éjszakát. Születése óta egy szobában alszik velem, még nem volt rá példa, hogy egyedül aludt volna. Rengeteget ivott éjszaka, volt, hogy 1,5 liter tea elfogyott (plusz 3 pelenka). Ezt sikerült jelentősen leredukálnom kb 4 dl-re. Ahogy megfigyeltem, addig alszik nyugodtan, amig én is el nem kezdek lefekvéshez készülődni. Amíg a szobán kívül teszek-veszek, alszik nyugodtan.

Tanácsát szeretném kérni, hogy az olvasott egy-két éjszakát (szerintem nálunk többet) igénylő tea-megvonáson kívül segítség lehet-e, ha valahogy külön költözöm alváshoz?

Válasz:

Véleményem szerint megoldást jelentene, ha kislánya külön aludna Öntől. Ha meg tudja oldani, költöztesse őt másik szobába. Nap közben készítsék el közösen az új kuckót, és beszéljenek arról, hogy gyermeke most már igazi nagylány, ezért ezentúl egyedül fog aludni. A lefektetési ceremónia legyen ugyanolyan, mint az eddig megszokott. Biztosítsa a kicsit arról, hogy számíthat Önre, ha sírni fog, odamegy hozzá.

Az éjszakai ivásról szoktassa le! Az édes, cukros tea roncsolja a fogakat; valamint a szobatisztaság is jelentősen késni fog emiatt. Kezdje úgy, hogy egy 200ml-es cumisüvegben vizet készít ki, az első ébredésnél ne kínálja meg, csak simogassa meg, kedvesen, és határozottan mondja azt, „nem rég vacsoráztál, még nem lehetsz szomjas; aludj kicsim!". Ha már hosszú idő eltelt, és úgy ébred, itasson vele egy-két kortyot, de ne beszélgessen vele, ne is nézzen rá, majd halkan mondja azt, „ennyi elég lesz, reggel kapsz finom kakaót."

A kislány megszokta, hogy éjszaka is foglalkoztatja őt, inni ad neki, pelust cserél. Azt mindig tartsa észben, hogy az éjszaka a pihentető alvásé!