Hét hónapos kisfiú anyukája arról érdeklődik, súlyos probléma-e, hogy a nyolckilós gyereke nem fordul meg, háton fekve nem emeli fel a lábát és nem próbálja a szájába venni. A tanácsadó szerint az a fontos, hogy lehetőséget teremtsenek számára a kétkezes manipulációra. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kisfiam 7 hónapos, és még mindig nem akar fordulni. Oldalra is ritkán fordul, hátról hasra egyáltalán, hasról hátra ritkán átbillenti magát. Jól tartja a fejét, ha a kezembe kapaszkodik, felül és kezeivel térdén, vagy a földön támaszkodva rövidebb ideig önállóan megtartja magát. Ha hasra fektetem, kitámaszkodik a kezével, nyúl a tárgyak után, billegteti, hintáztatja magát, ha megtámasztom a lábát, akkor kúszik előre. Háton fekve nem emeli fel, nem próbálja befalni a lábát. Nyugodt, több mint 8 kilós gombóc baba. Már aggódom, mert ahogy olvasom, mozgása egy négy-öt hónapos babának felel meg. Mennyire súlyos ez a lemaradás, hogyan tudnám én itthon fejleszteni a mozgását?

Kisfia testsúlya átlagos tartományba esik, ez tehát nem indokolja a mozgásfejlődés lassabb tempóját, ami természetesen nem feltétlenül kell megegyezzen az „átlagos" értékekkel. Önmagában a mozgásfejlődést azonban nem érdemes kiragadni, valamennyi funkcióterület megfigyelésére szükség van ahhoz, hogy összességében véleményt alkothassunk a gyermek fejlődését illetően. Például nem feltétlenül probléma, ha egy 7 hónapos gyermek nem képes önállóan ülni, amennyiben lehetőséget teremtenek számára (támasztott ülésben) a kétkezes manipulációra, ami mérföldkő az érzékszervi kapcsolatok (szem-kéz koordináció) megteremtése terén. Nem függetleníthető tehát a mozgás az észleléstől, ahogy a figyelem, emlékezet, beszéd, gondolkodás fejlődésétől sem.