9 és fél hónapos kisfiú sem kúszni, sem mászni nem tud, édesanyja azt kérdezi, normális-e ez az állapot. A tanácsadó szerint megkésett a mozgásfejlődés, ezért a Dévény Anna Alapítványhoz irányítja a családot. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Kisfiam 9 és fél hónapos, 35 hétre, természetes úton született 2440 grammal és 47 centivel (fejkörméret 32 cm). Jelenleg 7100 g a súlya, 69 cm (fejkörméret 44 cm). Jó kedélyű, mosolygós kisfiú, arányos testalkattal, inkább izmos, mint "húsos" baba. A kérdésem a mozgásfejlődéssel kapcsolatos. Jelenleg forog hasról hátra, emelgeti a kis fenekét, próbál négykézlábra állni, ha háton van, a lábai sokat mozognak és emelgeti a csípőjét. Ha leültetem, úgy marad hosszabb-rövidebb ideig, látom, hogy egyensúlyoz, de néha még feldől és ilyenkor nevet saját magán, sokszor úgy látom direkt vágja hátra magát, amikor leültetem. Azt szeretném kérdezni, hogy az nem baj-e, hogy sem kúszni, sem mászni nem tud. Sőt, ő még meg sem próbál például felállni a kiságyban vagy a járókában (több hasonló korú baba már ezzel is próbálkozik). Hogy tudnám segíteni a mászásban, vagy kúszásban? Mert mostanában sokszor van úgy, hogy egy olyan játék kell neki, amit nem ér el és nem nagyon tud érte menni és akkor elveszti a türelmét és sír. Máskor viszont forgolászással minden további nélkül megszerzi a játékot. Körülbelül 1 hete alussza csak végig az éjszakát, előtte még kb. 2-szer fölébredt és ilyenkor mindig megszoptattam. De amióta átalussza az éjszakát, azóta napközben is kevesebbszer akar szopni. Tudom, hogy már 9 és fél hónapos, de kicsit aggódom, hogy elég-e neki az anyatej.

Válasz:

Kisfiának kissé megkésett a mozgásfejlődése, emiatt javasolom, hogy keressék fel a Dévény Anna Alapítványt, ahol speciális manuális terápiával sokat segíthetnek a hely-, és a helyzetváltoztató mozgások megindításában. A hozzátáplálást 6 hónapos korban érdemes elkezdeni gyümölcsökkel, pár hét elteltével pedig az anyatejjel higított főzelékeket is be lehet vezetni. Az anyatejes táplálás 9 és fél hónapos korban már nem elégíti ki a gyermekek tápanyagszükségleteit. Először a tízórait vagy az uzsonnát lehet kiváltani gyümölcsökkel, majd az ebédet főzelékkel. Minden főtáplálkozás után kínálja meg még a kicsit anyatejjel. Nagyszerű recepteket talál, az „Egyél, Kicsim!”, valamint a „Babaétrend” c. könyvekben.