Igény szerint szoptatott kisfiú anyukája arról számol be, hogy gyermeke nap közben 1-1,5 óránként kér enni és ő ilyenkor mindig meg is szoptatja. Kérdése az, hogyan tudná 3-4 óránkénti evésre szoktatni. A tanácsadó szerint az igény szerinti szoptatással nincs probléma, azt javasolja, fél éves korig szoptassa annyiszor, amennyiszer úgy érzi, hogy éhes, az étkezések a hozzátáplálás idején fognak rendszeressé válni. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Kisfiam 3 hónapos. Étkezési szokásai egyre rendszertelenebbek, éjjel biztosan 3 óránként eszik, délelőtt viszont 1-1,5 óránként kér - és kap. A nap többi részében 2-3 óránként eszik. Szépen fejlődik, 64 cm és 6300 g. Szép, arányos baba, jókedélyű, kevésszer bukik. Kérdésem az, hogy lehetne rendszeresebb, a korának megfelelően 3-4 óránkénti étkezésre szoktatni. Továbbá gondot jelent az is, hogy éjjel nem büfizik, hiába járkálok vele, kicsit mozgatom, semmi. Emiatt nyugtalanul alszik, sokszor veszem fel, hogy hátha feljön a levegő, de ez csak kevésszer hatásos. Félek, éjjel nem tudja kipihenni magát, pedig az a fejlődéséhez roppant fontos.

Válasz:

Az igény szerinti szoptatás hazánkban is egyre elterjedtebbé válik. Annál kiegyensúlyozottabb egy csecsemő, minél több odafigyelést, szeretetet kap. Ön mindent megtesz annak érdekében, hogy gyermeke szükségleteit kielégítse. Véleményem szerint fél éves koráig szoptassa őt, ahányszor úgy érzi, hogy éhes. A hozzátáplálás idején fognak az étkezések igazán kiszámíthatóvá, rendszeressé válni.

Amiatt, hogy éjszaka nem büfizik, ne aggódjon. Fektesse őt hasra, ha bukna, akkor a fölösleget gyermeke nem lenyeli, vagy félrenyeli, hanem egyszerűen az kifolyik a szájából. A mohó táplálkozás közben benyelt levegő, ha fent nem, akkor lent fog távozni.