Németországban élő magyar család gyermekei nem hajlandók az óvodában játszani a többiekkel és a nyelvtanulással is problémáik vannak. Az óvónő szerint a kislány viselkedészavaros és vizsgálatot javasol. A tanácsadó véleménye szerint minél többet kell német nyelvű közösségekbe: vásárolni, játszóházba, stb. hordani a gyerekeket és játékos formában kell tanítani őket az idegen ország nyelvére. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

4,5 éve élünk Németországban. Kislányom, Eszti is itt született, most 4 éves. Alapvetően félénk, szorongó, visszahúzódó típus. A férjem is magyar, itthon a kezdetektől fogva magyarul beszélünk. Eszti 20 hónaposan kezdett el beszélni, teljesen normális ütemben, szépen ejt ki minden hangot. Sokat beszél, énekel. Imád Magyarországon lenni, nagyon szereti a nagyszülőket. Korához képest nagy. Kiskora óta nagyon ragaszkodik a megszokott dolgihoz. Nehezen szokott le a pelusról, éjszaka még mindig van neki, bár legtöbbször száraz. Testvére, Marci 1 évvel fiatalabb, ő sokkal nyitottabb, vagány kisfiú. Járni, beszélni előbb tanult meg.

Eszti 2,5 éves kora óta jár oviba, délelőttönként 3,5-4 órát. Nagyon-nagyon nehezen ment a beszoktatás, a mai napig majdnem minden reggel sír, alig várja a hétvégét. Sajnos elég kevés a német kapcsolatunk, így tulajdonképpen az oviban szembesült azzal, hogy mi más nyelvet beszélünk. Én azt gondoltam, hogy majd az oviban szépen megtanulja a németet. Eszti azonban teljesen elutasít mindenféle kontaktust a "németekkel". A mai napig nem hajlandó együtt játszani gyerekekkel, ellöki őket magától, az óvónők sem tudnak a bizalmába férkőzni. Dalokat nem énekel, nem tapsol, nem játszik mutogatós játékokat. Itthon viszont dudorássza őket, szívesen mesél is az oviról. Amikor kérdezem, azt mondja jó volt ott lenni. Itthon, játék közben is sokszor németül beszél.

Egy idő után, az óvónőkkel közösen arra jutottunk, hogy otthon is bizony gyakorolni kell a nyelvet. (A nyelvtudásom nem a legjobb, aggódok, hogy valamit helytelenül tanul meg tőlem.) Könyveket nézegetünk, mondókákat, énekeket tanulunk, naponta összesen kb. 30 percet. Ennek legtöbbször nem örül, de egy idő után elkezd érdeklődi, válaszol a kérdésekre, megismétel szavakat, most már mondatokat is. Ha ő választhatja ki a könyvet pl. esti meséhez, akkor viszont mindig magyart választ.

A helyzet nem javult, ezért mikor Marci 2 éves lett őt is beadtuk. Sajnos ez nem javított Eszti helyzetén, sőt!!  Marci mindenben utánozni kezdte Esztit, ő sem akar a többiekkel játszani. (Ez egy kicsi ovi, nincsenek külön csoportok, így legtöbbször Marci és Eszti együtt játszik.)

Az óvónő problémája nem kifejezetten a nyelvi probléma. Szerinte Esztinek viselkedészavara van. (Nem engedi hogy más hozzáérjen. Hátat fordít, ha valaki elkezd németül beszélni hozzá.) Szeretné, ha "szakértő" is megnézné.

Marcival és magyar barátaink gyerekeivel szívesen játszik, vidám, bár kissé "hisztis". Úgy látom, hogy "magyar közegben" teljesen normálisan viselkedik. Tanácstalan vagyok. Engedjem, hogy itt megvizsgálják vagy vigyem el otthon szakemberhez? Vagy csak várjunk türelmesen és majd ahogy a német nyelvtudása fejlődik ő is nyitottabb lesz?

Válasz:

Mivel Németországban élnek, így mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Eszti lánya megbarátkozzon a német nyelvvel és kultúrával. Mivel magyar az anyanyelve, nagyon jó, hogy otthon magyarul beszélnek vele. Gyakran vigye őt magával bevásárolni, kis üzletekbe, pékségekbe, piacra menjenek, hogy hallja Önt németül beszélni. A boltban buzdítsa őt arra (németül), hogy mondja meg az eladónak, mit szeretne. Vegyenek együtt német nyelvű kifestőket, mesekönyveket. Az otthoni nyelvleckék idejét megnövelheti 1 órára. Készítsenek közösen egy naptárt, amibe közösen lerajzolják, hogy a nap folytán mi fog történni. Így Eszti számára kiszámíthatóak lesznek a napok. Jelöljék meg a némettanulás időpontját is. Vigye őt játszótérre, és játszóházba, ott kezdeményezzen beszélgetést a többi gyermek anyukájával. Tetszeni fog kislányának, hogy látja Önt idegen nyelven vadidegenekkel beszélni. Példát fog venni Önről, meglátja!

Ön mindig egyszerű nyelvtani szerkezeteket használjon, egy gyermeknek nem kell körmondatokban fogalmaznia, így biztos nyelvtanilag helyes lesz. A passzív szerkezetet és a többi specialitást, pedig Eszter az óvodában észrevétlenül magába fogja szívni.

Várjon 1-2 hónapot, és ha a fent leírtak ellenére nem lesz változás, akkor vigye Esztit kivizsgálásra, véleményem szerint ide is, oda is — több szem többet lát.