Hogyan lehet a nyolc hónapos babával a kúszást gyakoroltatni? A tanácsadó az egyik talp megtámasztását és a hason fekvésben alkartámaszból nyúlást javasolja. A nagyobb motiváció érdekében bevethető itt is a lejtőképzés. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Kisfiam időre született 3980 grammal. Egy hét múlva lesz 8 hónapos, most 10 kg a súlya és kb. 70 cm. Félévesen kezdett el forogni, 7 hónaposan gurulni. Ami miatt aggódom, hogy még mindig nem mászik. Nem nagyon szeret hason lenni, ha elé teszünk egy játékot, nyúl érte, megpróbálja elérni, 1-2 cm-t talán még sikerül is haladnia, de aztán feladja, sírva fakad, visszafordul. Mivel kb. két hete ugyanezen a szinten leragadtunk, kicsit aggódok, képes lesz-e kúszni. Egyébként hason kiemeli a fenekét, segítség nélkül ül, nagyon szeret ülve játszani. Ön szerint várjunk még, vagy szakember segítségére van szüksége a kúszás beindításához?

Válasz:

Segítheti a kúszást az egyik talp megtámasztásával, de emellett a hason fekvésben alkartámaszból nyúlást is gyakorolniuk kellene - akár talajon, akár gimnasztikai labdán. A labdán hason fekvő gyermeket a csípőnél szoktuk "rögzíteni". A labdát előremozdítva csökken az alátámasztás, így az élvezetes, egyre nehezedő játék közben szinte észrevétlenül erősödik például a hát-, nyak és felső végtagok izomzata. Képezhetnek lejtőt is a kezdeti nagyobb motiváció érdekében.