Ötéves kisfiú édesanyja arról panaszkodik, hogy gyermeke az óvodából hazaérve agresszívvé válik, csúnyán beszél, hisztizik és verekszik, arra keresi a választ, hogy mit tehet az ügyben. A tanácsadó elmagyarázza, hogy esténként - megszabadulva az óvodai szabályoktól - elengedi magát a gyerek és rengeteg energia szabadul fel benne. Ha a kisfiú viselkedése egyre szélsőségesebbé válik, célszerű felkeresni egy gyermekpszichológust, aki segít megfejteni az agresszió okát.

Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés

A kisfiam 5 éves lesz novemberben. Az a problémám vele, hogy csúnyán beszél, verekszik, rugdos, hisztizik és úgy beleéli magát a hisztibe, hogy öklődik. Nem tudom, hogy büntessem-e, és ha igen, hogy? Próbáltam már szépen elbeszélgetni vele, próbáltam kiabálni vele, de nem ér semmit. Pláne a párommal viselkedik agresszívan, rugdossa, és iszonyatosan csúnyán beszél vele. Tőlem valamennyire tart! Esténként pedig teljesen "megőrül". Szaladgál, kiabál, nem akar lefeküdni aludni. Hozzáteszem, reggel fél 6-kor kel, mert megyek 6-ra dolgozni és én viszem oviba. Ehhez képest este 10- nél előbb nem alszik, még ha 8- kor lefektetem, akkor sem. Teljesen tanácstalan vagyok. Gondolkoztam, hogy nevelési tanácsadót kellene igénybe vennem. Nem tudom, mit tegyek.

Válasz

Valószínűleg a csúnya beszéd az, amivel kisfia leginkább képes felhívni magára a figyelmet. Az óvodai elvárásoknak sokszor nem könnyű megfelelni, különösen akkor, ha részképesség-gyengeséggel - például az észlelés, figyelem funkcióterületeken - küzd egy gyermek. Az egész napos „beszabályozást” követően rengeteg energia szabadul fel az esti órákban, olyankor, amikor biztonságban érzi magát. Amikor elengedheti magát. Ha gyermeke viselkedése egyre szélsőségesebb, bátran keressenek fel gyermekpszichológust, aki segít megfejteni a konfliktus valódi forrását.