A Poronty tanácsadója korábban már kifejtette véleményét a bébikompról. Van, aki továbbra sem érti, miért ártalmas az eszköz. A szakértő szerint a mozgásfejlődés lépcsőinek kimaradását és tanulási zavar kialakulását eredményezheti a bébikomp használata. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Tudna nekem olyan gyereket mutatni, akinek a komptól lettek problémái?Én csak azt olvasom,hogy nem jó,de még nem láttam egy gyereket sem, akinek ez ártott volna. Válaszát előre is köszönöm.

Válasz:

Adatvédelmi okokból nem áll módomban mutatni Önnek esettanulmányokat, mindenesetre a szakirodalom tanulmányozásán túl több ezer gyermek vizsgálata és fejlődésük nyomon követése alapján tanácsolom a szülőknek, hogy egészségesen fejlődő gyermek számára ne adjanak bébikompot. Valószínűleg Ön azért nem látott még olyan gyermeket, akinek “ártott” a bébikomp, mert nem rendelkezik kellő diagnosztikai tapasztalattal. Vagyis tisztázni kell, jelen esetben mit értünk “probléma” alatt. Eredményezheti a mozgásfejlődés lépcsőinek (pl. kúszás, mászás) kimaradását, lábujjhegyezést, a fentebb említett példákon túl (pl. nehezített járásbiztonság, téri irány és viszonyproblémák, hangzó-, betűtévesztés stb.), hozzájárulhat a tanulási zavar kialakulásához. Óvatosan bánok a kategorikus kijelentésekkel, ezért a feltételes mód, nyilvánvalóan nem minden esetben áll fenn összefüggés.