A tanácsadó könyveket ajánl a dackorszak megértéséhez. Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Szeretnék érdeklődni, hogy van-e valamilyen könyv, amit ajánlani tudna a dackorszakkal kapcsolatban? Olyanra gondolok, ami kicsit többet mond az "örüljünk, hogy szépen fejlődik az akarata", vagy "ezt is túl kell élni", vagy "legyünk nagyon türelmesek" jellegű tanácsoknál (efféléket már olvastam néhányat). Fiam 3,5 éves, és időszakonként (pl. két hétig egyfolytában, majd hetekig szakaszosan) teljes ellenállásba helyezkedik, váltogatja az indirekt formát (mintha nem hallaná, hogy valamit csináljon vagy épp ne csináljon, nem válaszol a kérdésekre, de hisztizik, ha másképp döntök, mint elképzelte) a direkttel, amikor épp az ellenkezőjét teszi a helyesnek, illetve ilyenkor nagyon agresszív is. Mindez már kb. 8 hónapja tart, és eléggé elfáradtam.

Válasz:

A teljesség igénye nélkül felsorolok néhány klasszikust, amely olvasmányok segítségével közelebb kerülhet a dackorszak megértéséhez: Gertrud Teusen: Nem akarom!, Ranschburg Jenő: Szülők könyve, B. Spock - S. J. Parker: Spock doktor csecsemő- és gyermekgondozása, Mérei F., Binét Á.: Gyermeklélektan.