Hat és féléves gyerek édesanyja arról számol be, hogy fia – rendszertelen gyakorisággal – éjjel felriad, őrjöng és üvölt, korábban rongált is. A szakember, akinél jártak, azt mondta, kinövi, ám ez az állapot már több mint négy éve tart. A Poronty tanácsadója elképzelhetőnek tartja, hogy a fiút rémálmok gyötrik, hasznos lehet egy éjszakai fényforrás a szobájában. Amennyiben ez sem oldja meg a problémát, célszerű felkeresni egy alvásambulanciát.

Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés:

Egy, a középső, most 6,5 éves fiúgyermekemnél jelentkező problémára szeretnék megoldást, de legalább megnyugvást találni. A fiatalúr este 9 körül alszik el, és éjfél/egy óra környékén - rendszertelen gyakorisággal - felriad, és hatalmas síró/üvöltő/dühöngő rohamot rendez, ami kb. 15 percig tart. Nem kommunikál, nem reagál, kezelhetetlen. Nem tudjuk megállapítani, hogy e közben ébren van-e. Ez kb. 2 éves korában kezdődött. Egy időben szinte minden este csinálta. Aztán volt egy hosszabb szünet, de most megint megjelent, változó gyakorisággal. Szerencsére most csak sír - korábban dühöngött és rongált is (minden szétdobált, szétszedte az ágyát, dühöngött). Semmilyen nappali eseménnyel nem tudjuk korrelációba hozni (kimerültség, inzultus, frusztráltság, stb.). A "roham" után ébren van, de semmi használhatót nem tud elmondani. Majd rendesen elalszik. Reggelre látszólag nem nagyon emlékszik rá.

A sráccal korábban - ez ügyben is jártunk - szakembernél. Erre a részre azt mondták, kinövi, a többire jelenségére pedig azt a választ kaptuk, hogy nehéz lapot húztunk de ez még nem hiperaktív. Tudunk tenni valamit a fiúért a türelmen túl (ezt szeretném elkerülni: "ez még nem probléma, jöjjön vissza később" - később:"sajnos már nem tudunk segíteni, miért nem jött hamarabb?")

Válasz:

Nem kizárt, hogy gyermeküket rémálmok gyötrik. A rémálmok megijeszthetik, ilyenkor gyakori az éjszakai (leginkább kora hajnali időszakban) felsírás, általában úgy ébrednek fel, hogy azt sem tudják, hol vannak éppen. Sokszor segít, ha fényforrást helyeznek el a szobában. Amennyiben az alvászavar nem enyhül, érdemes felkeresni a Madarász utcai Gyermekkórház alvásambulanciáját (telefonszám: 06-1-450 3763 ill. 450 37 00, rendelési idő: hétfő, csütörtök 12.00-14.00).