Egy anyuka arról érdeklődik, mit jelent a kúszást segítő váltott végtagok mozgásának gyakorlása. A tanácsadó konkrét példát ad: mondókázás, éneklés közben célszerű összeérinteni az ellentétes oldali végtagokat.

Neked is van a fejlesztő pedagógia témakörében kérdésed? Kérdezd a Poronty tanácsadóját, Bordás Gergőt! A kérdéseket erre a címre várjuk.

Kérdés

Kislányom 6 és fél hónapos. Két és fél hónaposan fordult először hátról hasra, majd hasról hátra. Négy hónaposan kezdte 'gyakorolni' a kúszást úgy, hogy a popsiját emelte és próbálta magát előretolni. Még azonban nem sikerült elsajátítania a kúszás művészetét. Jelenleg is próbálkozik, nyúl előre, lábával vagy 'dobol' vagy próbál kúszni, de mindig kidől oldalra es hátra fordul. Emellett gurul és a pociján pörög. Így járja be a nappalit. Tudom, hogy nincs elkésve, nem is aggódom emiatt, viszont olvastam más válaszaiban a váltott végtagok mozgásának gyakorlását. Azonban nem igazán értem, ezt hogyan kellene csinálni. Egyszerre kellene a kezeit és lábait is mozgatni? Legyen szíves, írja le kicsit részletesebben, hogyan értendő ez a gyakorlat.

Válasz

Akár az ön ölében háttal ülve, akár háton fekve gyakorolhatják a jobb kéz-bal láb együttes mozgatását. Mondókázás, éneklés közben célszerű összeérinteni az ellentétes oldali végtagokat. Csörgőt is adhat kislánya kezeibe, így még több érzékszervi csatornán keresztül rögzül a mozdulatsor.