Mi számít randinak? - ez a kérdés valamilyen formában az életben is elég gyakran elhangzik, de már tegnap is feltette több kommentelő. Veér Farkas konkretizálta is a kérdést, és a válasszal sem maradt adós: "Amikor megismerkedünk valakivel, vagy amikor már megbeszélt találkozóról van szó (olyasvalakivel, akivel legalább egyszer már beszéltünk előtte)? Merthogy a randi alapból az utóbbit jelenti."

Nem tudok rájönni, Veér Farkas vajon miből gondolta, hogy ez szerintem nem így van, de ezúton sietek megnyugtatni, hogy nem járok külön utakon. A randevú az én tudtommal is azt jelenti, hogy két ember megegyezik abban, hogy találkoznak valahol valamikor, azaz azt mondják egymásnak, hogy "légy ott", azaz franciául - nagyjából - "rendez-vous". Annyiban viszont mégiscsak lehet, hogy különcnek számítok, hogy továbbmegyek: a randi csak akkor randi, ha mindkét fél tisztában van a találkozó romantikus vetületeivel.

A környezetemben megesett példasztoriban Zsolt és Zsuzsa munkatársak, és Zsuzsa már régóta tetszik Zsoltnak, aki persze vonzalmát nem veri nagydobra. Egy estére a fiatal kollegák közös sörözést beszélnek meg, de a bulit aznap délelőttre mindenki lemondja, kivéve kettejüket. Zsolt erre felhívja Zsuzsát, hogy azért ők ketten ugye mennek, amibe Zsuzsa bele is egyezik. Az estéből Zsuzsa kívánságára sörözés helyett mozizás lesz, ami után Zsolt lelkesen haza is kíséri szíve hölgyét, aki annak rendje és módja szerint köszönetet mond, majd egy kézfogás után bevágja maga mögött és a lovag orra előtt a lakásajtót. Másnap csönd, Zsuzsa úgy viselkedik, mintha mi sem történt volna, majd a következő munkanapon Zsolt félrevonja kolleganőjét és második randit javasol. Amire Zsuzsa: "Másodiiik?! Randiiit!?"

Ebből okulva én úgy látom, hogy csak akkor "hivatalos" egy randevú, ha mind a ketten tisztában vannak a másik szándékával. Nyilván bizonyos helyzetekben ezt viszonylag nehéz szalonképes formában előre bejelenteni, de még mindig kevésbé ciki, mint utólag mentegetni a helyzetet, magyarázgatva, hogy ki-mit-hogy gondolt. Aki fair, az a másik orrára köti, hogy mi a terve az illetővel. Vagy hogyan kellett volna viselkednie a sztoribeli "Zsoltnak"? Esetleg a Zsuzsára átkeresztelt kollegina rontott el valahol valamit?

(Az illusztrációul választott kép az "Egy kis románc" című, 1979-es filmből egy kocka. A fiatalok szemlátomást vagy a nulladik sorban ülnek, vagy a plafonra vetítik a filmet.)