Állítólag a "munkahelyi férj/feleség" világszerte már rég bevett fogalom, de be kell, hogy valljam, velem nem fordul elő naponta többször, hogy ezt a kifejezést használnám. Persze a jelenség ettől még nagyonis létezik Magyarországon is. A munkahelyi férj, ill. feleség egy olyan, ellenkező nemű kolléga, akivel az ember sokkal jobban kijön, mint a többiekkel, akivel mélyebb kapcsolat alakul ki, mint ami egyébként kollégák között szokásos. Olyannyira, hogy ebbe akár némi flört is belefér időnként. Egy ilyen viszony sok mindent megkönnyít a munkahelyen, de bizonyos hátrányokkal is járhat, főleg, ha az embernek van igazi férje/felesége a munkahelyen kívül.

 

A Carrierbuilder.com szerint az emberek 23%-ának van munkahelyi házastársa. Hogy mik a jelei egy ilyen kapcsolat kialakulásának, azt nagyjából a következőképpen foglalják össze a szakértők.

1. Erre a bizonyos kollégára hagyatkozunk, ha valamire szükségünk van (a tűzőgéptől az aszpirining bármire).

2. Kialakult egy közös szleng, olyan viccekkel, beszólásokkal, amit a többiek nem értenek vagy nem ismernek.

3. Ezzel a bizonyos kollégával sokkal könnyebben vagyunk nyíltak és őszinték, pl. természetesnek hat, hogy szólunk neki, hogy valamit meg kell igazítani a ruháján vagy a haján.

4. Ha valami érdekes vagy rendkívüli történik a munkahelyen, mindig vele beszéljük meg az eseményeket, ill. neki szólunk először.

5. Étkezésekkor tud egymásnak rendelni a két fél, mindig közösen ebédelnek/kávéznak.

6. Be szoktuk fejezni kollégánk félbehagyott mondatait és ő is már félúton érti, hogy hova akarunk kilyukadni (mint a Matmos itt a kommentekben - lehet, hogy akkor ők is csak kollégák?).

7. Ez a kollegánk ugyanannyit tud a magánéletünkről, mint a barátaink, vagy mint az esetleges igazi házastárs.

Természetesen az ilyen kapcsolatok azért alakulnak ki, mert a stresszes vagy unalmas munkanapok sokkal könnyebben vészelhetők át a munkahelyen, ha tudunk valakire támaszkodni. A dolog annyiban mégis veszélyt rejt magában, hogy a többiek szemében könnyen szálka lehet egy ilyen szoros kis klikk, amiből mindenki más ki van rekesztve. Ilyenkor a rosszindulatú pletyka is könnyen beindul.

Másrészt óhatatlan, hogy egy ilyen kapcsolatba néha egy kis flört bele ne vegyüljön, amiért - ha van - igazi házastársunk/párunk nyilván nem fog lelkesedni. Plusz egy ilyen viszony könnyen éles randikhoz vezethet, azaz egy ilyen kapcsolat a munkahelyi románcok melegágya, márpedig kollégával randizni az álmoskönyv szerint nem sok jót jelent.

Hogy a randiblog olvasói is tartanak-e házastársat az irodában (vagy akár az iskolában), az az alábbi szavazásból derül ki.