A Tejben-vajban blog azt állapította meg tavaly nyáron, hogy egy nőnek egy teljes órára van szüksége ahhoz, hogy reggel annyira ráncba szedje magát, hogy indulhasson dolgozni egy átlagos napon (a ráncba szedés nem szóvicc akart lenni). Felmerül a kérdés, vajon akkor ehhez képest mennyi időbe telik, míg egy fontos randira előkészül egy nő, hiszen ez nem csak egy szürke hétköznap, hanem élete lehetséges párjának szeretne tetszeni.

A választ egyrészt közvéleménykutatások tartalmazzák. A Telegraph szerint 3276 órát tölt egy nő készülődéssel életében, igaz, itt nem csak randikról van szó, hanem bármilyen különleges esti programról. Mindenesetre a szintidő valahol 2 óra körül húzódik eszerint a cikk szerint, és a készülődést a hölgyek többsége még csak nem is élvezi. Lehetséges, hogy egy nő kétszer annyi ideig piperészkedik egy randi vagy egyéb fontos esemény előtt, mint egy átlagos reggelen? Egy tanácsadóhölgy itt mindenesetre amellett érvel, hogy fél órának elégnek kell lennie.

Nem sok adatot találtam a férfak piperészkedési szokásaira, de az bizonyos, hogy bár a hölgyeket nehéz lesz lekörözniük, azért a különbség markásan csökkenőben van az utóbbi időben. Borotválkozni, fürdeni, hajat mosni (és sérót belőni) a férfiaknak is kell, sőt, öltözködni is, a pasik legfeljebb kevésbé hajlamosak túldimenzionálni a viselet fontosságát, ezért gyorsabban döntenek egy ilyen "lényegtelen" kérdésben.

Bár az időzítéshez támpontot nem ad, érdekes tanácsokkal szolgál a készülődéshez ez a randitanácsadó oldal. Szerintük pl. jó ötlet egy pohár borral és jó zenével ellazítani és megfelelő hangulatba hozni magunkat randi előtt. Figyelmeztetnek, hogy ügyeljünk a részletekre és bánjunk csínján a parfümmel/after shave-vel, de nagy a hangsúly a mentális felkészülésen is. Találjuk ki előre, mit fogunk mondani, és ne lovalljuk bele magunkat se abba, hogy ezen a randin múlik az életünk, se abba, hogy mindenáron szexszel kell végződnie az estnek. Na jó, de mennyi ideig tart mindez? Külön szavazógép áll a hölgyek és az urak rendelkezésére.