Hogy az internet különlegesnél különlegesebb társkereső site-okkal van tele, azt ha máshonnan nem is, hűtlenkedős posztunkból már mindenki tudja. Most egy másik online randizási lehetőséget mutatunk be, ha már az illető oldal egy melegszempontból mérföldkőnek számító bírósági ügy nyomán ennyit szerepelt a hírekben a múlt héten. A site 2000-ben indult, neve eHarmony, logója itt látható a sarokban.

Az benne a különleges, hogy itt az ember, ha regisztrál, nem maga böngész a többi júzer között, hanem a számítógép mondja meg neki, hogy kivel beszéljen le randevút. A párokat persze nem a véletlen hozza össze, hanem egy állítólag roppant ravasz és komplex rendszer, amelyet egy pszichológus és házassági tanácsadó, bizonyos Neil Clark Warren tapasztalatai alapján állítottak fel. Hogy ki kivel illik össze, azaz hogy ki kivel alkot(na) jó házaspárt, azt ugyanis manapság már tudományos módszerekkel le lehet írni, sőt, előre meg lehet mondani.

Aki először lép be az eHarmony-ba, annak egy 258 kérdésből álló tesztet kell kitöltenie, amelyből a rendszer ki tudja számítani, hogy az illető kivel lesz "kompatibilis". A gép nyomban ki is dobja a sok ezerből azt a pár profilt, akivel a tudomány mai állása szerint annak a bizonyos felhasználónak van esélye egy boldog kapcsolatra, és innentől már minden a hagyományos módszerrel folytatódik tovább.

Meglepő eredménnyel szolgált azonban egy tanulmány, amely az eHarmony által összeboronált párokat vizsgálta, és még meglepőbbel egy per, amelyben társtalan melegek fogták perbe az oldalt. Amerikában (és az interneten) minden lehetséges.

Az eHarmony eredményességét vizsgáló tanulmány szerint az ott összeillesztett párok 90%-a átlagon felüli minőségű házasságban élt, azaz az átlagnál jobban érezte magát a kapcsolatában. 61%-uk azt mondta, hogy "extrém boldogok" együtt, további 18% pedig azt vágta rá, hogy az ő házasságuk egyenesen tökéletes. Ezt látva nem csoda, hogy a melegek sem akartak kimaradni a jóból - az eHarmony azonban férfiakat csak nőkkel volt hajlandó összepárosítani, nőket pedig csak férfiakkal. Mi ilyenkor a megoldás az USÁ-ban? Per!

Ketten is beperelték az eHarmony-t amiatt, hogy diszkriminálja a homoszexuálisokat, egy meleg férfi és egy leszbikus nő, amint azt szép részletesen előadja például a Fox News cikke is. Arra hivatkoztak, hogy jogellenes hátrányos megkülönböztetés, hogy a site csak a heteroszexuálisokat engedi be, őket viszont nem. Bár érdekes lett volna, hogy mint mondanak, a bíróság végülis nem jutott szóhoz az ügyben, mert a kerítőcég és a felperes Eric McKinley külön egyezséget kötöttek. Ennek keretében a társtalálást bírói úton biztosítani próbáló férfi markát ötezer dollár üti, és egy évig ingyen tagságot élvezhet majd a márciusban induló "Compatible Partners" oldalon. Merthogy az eHarmony úgy döntött, ezen név alatt fogja beindítani melegeket összepárosító szolgáltatását jövőre, hogy végre ők se maradjanak ki a jóból.

A tanulság mindenesetre nem más, mint hogy ezek szerint a szerelem mégsem vak, Ámor távolról sem bekötött szemmel lövöldözi azokat a bizonyos nyilakat. Tudományos módszerrel leírható, hogy kikkel leszünk boldogok, és bár kissé gyanús, hogy ay eHarmony saját pszichológusával végeztette el az ellenőrző kutatást, a dolog mindenesetre működni látszik. Mi mással is ünnepelhetnénk meg ezt, mint az alábbi videoklippel...?