Bár nekem is megakadt a szemem a híren, Tour Guider emailben még külön is felhívta arra a figyelmemet (ezúton is kösz!), hogy a Gumicukor megírta, hogy Pogány Judit megbocsátott férjének. Koltai Róbert még két éve lépett félre, és amint az ilyenkor lenni szokott, a házasság ezzel tönkre is ment. Most azonban úgy néz ki, Pogány Juditnak sikerült megbocsátania és helyreállt a béke. Senkinek se kívánom, hogy az ilyesmiről első kézből kelljen tapasztalatot szereznie, nézzük meg inkább, mint ír a szakirodalom (=az internet) a témáról. Öt pont a megcsalásról és annak megbocsátásról. Egymástól teljesen függetlenül, a teljesség igénye nélkül, a kommentelőizmok bemelegítéséhez.

1. A leghíresebb megcsalt, de megbocsátó nő a világon kétségkívül Hillary Clinton. Neki nem volt elég, hogy férje egy huszonéves gyakornoklánnyal szűrte össze a levet munka helyett (igaz, mint tudjuk, közösülésre nem került sor, csak orális szexre). A megaláztatások csúcsaként ezen kívül még azt is el kellett viselnie, hogy a manapság már boldog békeidőknek tűnő ezredfordulón fajsúlyosabb hírek vagy válságok hiányában hónapokig, sőt évekig ezen az ügyön csámcsogjon a sajtótól a szenátusig mindenki. Hillary Clinton mégis (nyilvános) szemrebbenés nélkül napirendre tért a dolog felett, és a házaspár azóta is együtt van.

2. Angliában a munkáspárti szavazó nők negyede úgy érzi, megbocsátana férjének, ha megcsalná. A konzervatív párt szimpatizánsai közül azonban csak 16% vallja azt, hogy megbocsátana még akár egy félrelépést is. Mindezt a Telegraph mérte fel és tette közzé.

3. A szintén Angliában működő "Dr. Victoria Lukats" úgy véli, a megbocsátásnak csak akkor van reális esélye, ha az affér egyetlen éjszaka volt, vagy ha több is volt, akkor is már vége van. A doktornő ilyen esetekben tanácsolja, hogy próbáljunk megbocsátani és túltenni magunkat a pofonon. Nyilván olyannal nem lehet mit kezdeni, aki nem is hajlandó visszatérni hűségre vágyó kedveséhez. Mindenesetre ezt is meg kell próbálni megbeszélni, hátha sikerül. Mondjuk nem tudok nehezebbet elképzelni, mint egy ilyen helyzetben a nyugodt beszélgetést.

4. Szavazás!

5. Kylie Minogue szájába egy kész himnuszt adtak a megbocsátásról 1990-ben. A szám címe "Better the Devil You Know" és a szöveg azzal érvel, hogy még mindig jobb az olyan ördögtől félni, akit már ismerünk, mint az olyantól, akit nem. Azaz: akit már ismerünk és szeretünk, hibáival együtt, azt ne hagyjuk elmenni, csak ígértessük meg vele, hogy többet nem lép félre. Vagy valami ilyesmi. A dalszövegfordítós blog kicsit suta magyar verziója mindenestre itt, klip alább.

Aki csalt már meg mást és akit csaltak már meg, ne kommenteljen, hanem ha úgy érzi, írja meg a sztorit emailben a ko.kola.blog@gmail.com címre, és csinálunk belőle külön posztot.