"Kétféle ember létezik" - hallottam egyszer valakitől - "akik felcsavarják a tubus végét, és akik ott nyomják, ahol éppen érik. És ez a két típus ki nem állhatja egymást." Ez a mondás jutott eszembe a minap, és rögtön tudtam, hogy a téma nem maradhat ki a Kő kóla? repertoárjából.

Az ember azért lakva ismerszik meg, mert ilyenkor bukkannak elő azok az apró szokások, amik addig a hétköznapi életben annyira jelentéktelennek tűntek, hogy szinte észre se vettük őket. De amikor hirtelen olyasvalakivel találjuk magunkat egy háztartásban, aki valamit nem úgy csinál, ahogy - szerintünk - kell, ezek a pirinyó dolgok hirtelen elviselhetetlenül fontossá tudnak válni.

Ásványvízből persze, hogy lehet egyszerre szénsavasat ÉS -menteset is venni, de van néhány olyan probléma, ahol nincs középút. Vagy így, vagy úgy, és mindenki általában ragaszkodik ahhoz, ahogy ő szokta. Összeszedtem néhány ilyen rigolyát, amik akár kapcsolatokat is tönkre tudnak tenni, vagy ha ennyire nem is mérgesedik el a helyzet, akkor is rengeteg veszekedéshez vezetnek. A lista első felét irányoztam elő mára, a további rigolyákról holnap újabb poszt következik. Addig is kíváncsian várom kapcsolatban, összeköltözve élő olvasóink kommentjeit, nekik hogyan sikerült átlendülni az alábbi problémákon?

1. Tubus: csak úgy vagy csavarva?

A problémát a bevezető sorok vázolják. Aki ahhoz van szokva, hogy az ürülő fogkrém, mustár, stb. végét akkurátusan fel kell csavarni, az a haját tépi, ha azt látja, hogy kedvese "keresztbe" nyomja tubust, garantáltan megakadályozva, hogy az továbbra is dekoratív és felcsavarható maradjon.

2. WC-deszka: fent vagy lent?

Vannak olyan hölgyek, akik számára elviselhetetlen a gondolat, hogy olyan toalettet kell használniuk, amibe egy férfi állva szokott belepisilni. Vannak olyan urak, akik számára elviselhetetlen a gondolat, hogy érett férfiként egy nő kedvéért ülve végezzék kisdolgukat is. Ha egy pár ilyen összeállításban összeköltözik, többvécés lakásba kell költözniük, különben nem lesz nyugalom.

(A probléma kevésbé akut verzióban van jelen, ha a hölgy abba ugyan belenyugszik, hogy kedvese állva vizel, de ezért cserébe legalább azt elvárja, hogy magasról spriccelő kedvese ezután legalább lehajtsa a WC-ülőkét. Így legalább annak lehetősége lenne ugyanis kiküszöbölve, hogy a szórakozott hölgyemény esetleg meztelen fenékkel huppan rá direktben a jéghideg fajanszra.)

3. Kutya-macska: legyen vagy ne legyen?

A macskatartás kevésbé körülményes, de sokan egyszerűen irtóznak a cicáktól, vagy egyenesen allergiásak rá. A kutya nagyobb, sétáltatni kell, foglalkozni kell vele és nem utolsó sorban sokan félnek a termetesebb fajtáktól. Ismerek olyan párt, akik az összeköltözés után sikeresen fogadtaták el egyikük perzsamacskáját a másik boxerével a hatodik kerületben egy negyedik emeleti lakás lágy ölén, de olyanról még nem hallottam, hogy egy macskafóbiás összeköltözött volna egy ilyen négylábúval. Annak pedig ugyanennyire kicsi az esélye, hogy valaki kitegye "legjobb barátja" szűrét, csak azért mert kedvese nem szíveli az állatokat.