Bár szombaton megtudtuk, hogy a fiatalok újabban koedukált haveri körökkel lógnak együtt nap-mint nap, azért az, hogy egy fiúnak tartósan egy lány legyen a legjobb barátja vagy fordítva, továbbra is ritka, mint a fehér holló. Próbáljuk meg összeszedni, miért.

1. Szexuális feszültség. Valamennyi internetes fórumon, ahol szóba kerül ez a téma, rögtön azt vágja rá mindenki, hogy a pasi úgyis szexelni akar, legfeljebb nem meri bevallani. Aztán ha a papírformának és a férfi akaratának megfelelően tényleg sor is kerül a kavarásra, amint ez igen gyakran lenni szokott, akkor már roppant nehéz visszatérni a sima haveri kapcsolathoz.

2. Érdeklődési kör. Kézenfekvő, hogy az embernek azért vannak a haverjai, hogy szabadidejét olyanokkal töltse, akikkel együtt tud kikapcsolódni, szórakozni, stb. Mivel a férfiak és nők érdeklődési köre általában merőben különböző, elég kevés esélye marad a jóbarátoknak együtt eljárni, ha nem ugyanahhoz a nemhez tartoznak. Különböző filmekre lesznek kíváncsiak a moziban, egyikük teremfocizni szeretne, másikuk aerobikozni, stb.

3. Féltékenység. A korban előrehaladva egyébként is egyre nehezebb haveri viszonyt kialakítani bárkivel, de ha az ember házas, akkor egyenesen kizárt, hogy a kapcsolat kibírja, hogy a férj egy másik nővel kezdjen el csak úgy barátkozni, vagy hogy a feleség tegye ugyanezt egy férfival. Az egyetlen esély, ha a barátság munkahelyen belül marad, és így van mire hivatkozni. Egyébként elkerülhetetlen, hogy - az első pont miatt - a házastárs féltékennyé ne váljon a "haverra".

4. Randiképtelenség. Ha viszont a különböző nemű haverok nincsenek kapcsolatban, akkor... egykönnyen nem is lesznek. Mindenki azt fogja róluk hinni - megintcsak az első pont miatt -, hogy járnak, vagy ha még nem is járnak, akkor úgyis fognak. Tehát nem avatkoznak közbe. Ki szállna be egy ilyen kapcsolatba harmadiknak? Így a két havernak valószínűleg egy idő után elege lesz belőle, hogy örökre szinglik maradnak. Ekkor vagy otthagyják egymást (valószínűtlenebb), vagy úgymond egymásra fanyalodnak (valószínűbb).

5. Lelki szükséglet. Érdekes, amit a Psychology Today cikke ír. Szerintük a nők azt igénylik, hogy a hozzájuk legközelebb álló barátaikkal érzelmeiket, gondolataikat osszák meg. A férfiak barátsága azonban sokkal csoport-orientáltabb, ők nem "lelkiznek", ha együtt vannak, hanem elmennek valahova csinálni valamit. Érdekes módon ettől még a férfiaknak is van valamennyi igényük erre a lelkizésre, ezért nekik emiatt jól jön egy baráti viszony egy nővel, viszont egy nő ilyen szükségleteit valószínűleg nem fogja kielégíteni egy baráti viszony egy férfival. Azaz: a nőknek akkor is szükségük van női barátokra, különben nem fogják tudni magukat normálisan kibeszélgetni.

Hogy melyek azok a férfi-női barátságok, amik hosszútávon tudnak működni és szexmentesek maradni, arra a cinikus választ a kép tartalmazza.