Az elmúlt hónapokból az egyik kedvencem a zenegyűjtő poszt volt: rengeteg újdonságot fedeztem fel, köszönöm ezúton is az összes kommentet. A sikerre és az olvasók lenyűgöző műveltségére/ízlésére tekintettel tegyünk most még egy próbát, de a karácsonyi témájú vagy hangulatú romantikus zenékre koncentrálva, és természetesen kerülve a Last Christmas kaliberű közhelyeket meg a technósított Jingle Bellst - lesz ezekről külön cikke a trend rovatnak a napokban. Mi maradjunk meg azoknál a zenéknél, amiket hallgatva tényleg jó otthon karácsonykor összebújni.

Az én első számú jelöltem idénre a Hallelujah c. szám, aminek szerzője Leonard Cohen, de a legnépszerűbb verziója Jeff Buckley nevéhez fűződik. Az egy szál gitárral előadott dal valami elképesztően izgalmasan vegyíti a vallás és a szex témáját, az ünnephez méltó emelkedett hangulatban. Valamiért az jó a Sony Bmg-nek, ha a klipet nem tudjuk embeddelni, ezért csak az fogja látni, aki ide kattint. Alább további három számot ajánlunk karácsonyra jó szívvel.

1. Chris Rea - Driving Home for Christmas. Útban hazafelé, karácsonyra. Nyál nincs benne, van viszont jókedv és hangulat, de leginkább az afölött érzett öröm, hogy amikor az ember hazaér, végre majd azzal lehet, akit szeret. Aki eddig azt hitte, hogy Chris Rea csak a pokolba vezető utat ismeri (itt a Road to Hell c. slágerre gondolok), az most nagyon meg fog lepődni.

2. Bonanza Banzai - A megváltó. Nem tartozom sajnos azok közé, akik Kovács Ákos pátosszal telt, színpadias megmozdulásait nagy mennyiségben el tudják viselni, de kétségtelen, hogy ha valamihez, ehhez a témához illik ez a stílus. A dal inkább karácsonyi, mint romantikus, viszont legalább rénszarvas meg csengettyű helyett egy meglepő fordulattal arról beszél, amiről ez az ünnep eredetileg szól. "Aki ismeri, énekelje velem..."

3. The Pogues - Fairytale of New York. Ez pedig egy részegen átbulizott karácsonyéj története. A helyszín, amint az a címből is kiderül, New York, a szereplők pedig lepukkant figurák, egy rendőrkórus és Sinatra. Minél többet írok róla, annál rosszabbul hangzik a koncepció - inkább tessék meghallgatni. Furcsa, de biztos, hogy tetszeni fog.