A mai poszt legnagyobb újdonsága sokaknak talán az lesz, hogy a matematikusok is foglalkoznak a randizással. Ha a gyakorlatban nem is, elméletben mindenképpen. Ezt onnan lehet tudni, hogy a "Journal of Theoretical Biology" (azaz "Elméleti biológiai folyóirat") című kiadványban számolnak be arról, mire jutottak a randizással kapcsolatos számításaik során.

Az összefüggésrendszer számokból szavakká történő lefordításához a Telegraph volt a segítségünkre, igaz, hétköznapi nyelven már kevésbé tűnik szenzációsnak az eredmény, mint ahogy a tudományos szaklap hasábjait böngészők számára hathat. A kutatás mindenesetre arra alapult, hogy a matematikusok azt próbálták megvizsgálni, hogyan növelheti egy nő annak az esélyét, hogy "megbízható", azaz "jó" pasival kerül össze.

A kutatók úgy találták, hogy hosszútávon általában inkább azok a férfiak bizonyultak megbízhatónak, akiknek nem szegte kedvét, hogy a hölgy az első randin, vagy akár az első néhány randin/héten/hónapban nem volt hajlandó a szexre. Az, ha egy nő nem adja be azonnal a derekát, azaz hosszas udvarlásra kényszeríti a férfit, a megbízhatatlanok lemorzsolódásához vezet a statisztikák és a tudósok szerint. Ezzel szemben aki könnyebben és gyorsabban rááll a nemi kapcsolatra, annak nagyobb az esélye arra, hogy "rossz" férfival kerül össze.

A londoni UCL egyetem professzora, Robert Seymour összegzésül azt nyilatkozta, hogy "ez is alátámasztja azt a közvélekedést, hogy egy nő jobban teszi, ha nem fekszik le az első randin", de hozzátette, biztosra így sem lehet menni. Annak, hogy "rossz" pasit fog ki valaki, csak akkor csökken nullára a valószínűsége, ha az illető hölgy egyáltalán nem fekszik le senkivel.

A végkövetkeztetés tehát kevésbé meglepő, én inkább azon csodálkoztam el, hogy még mindig ennyire erősen tartja magát az az alapkoncepció, hogy a szexet csak a férfiak akarják, és a nő a nemi kapcsolatba csak beleegyezik, úgymond hagyja, hogy megtörténjen, miközben igazából egyetlen vágya, hogy ne hagyja ott leendő férje. A matematikusok a képletbe, úgy tűnik, nem vették bele, hogy egy nő szemében a szex nem feltétlenül egy szívességtétel, egy ajándék lovagja számára, hanem önmagában örömforrás is lehet, amiért belemegy adott esetben egy olyan kapcsolatba is, amiről tudja, hogy hosszútávon nincs jövője.