horoszkóp

Japánban hazaküldik a munkásokat a gyárból szerelmeskedni

2009.01.27. 19:34

"Make love, not cameras" - ez is lehetne a Canon cég szlogenje heti kétszer. Amint azt a CNN is közreadta, a japán fényképezőgépgyár a gazdasági válságra (is) tekintettel újabban rövidített munkanapot tart egy héten kétszer. A dolog már így egész jól hangzik, és attól csak még szebb az egész, hogy a munkavállalóknak kiadott ukáz szerint ezt az időt a családjukkal, illetve azon belül a család létszámának gyarapításával kell tölteniük.

A jópofa rendelkezés szépséghibája, hogy Japánban a rövidítés azt jelenti, hogy fél hatkor lehet hazamenni. Ez nálunk sokak számára legfeljebb egy igen gyors menetre biztosítana elegendő plusz időt, a felkelő nap országában azonban a 12 órás munkanap a normális. A japánoknak már csak azért is érdemes végre megszervezni, hogy valahonnan szülessen egy-két gyerek, mert a statisztikák szerint az itteni párok átlagosan csak 1,34 utódot nemzenek, aminek következtében rekordsebességel öregszik a japán társadalom.

Ezek mellett a kemény munkamorál és a szigorú társadalmi szerepek sem hagynak sok teret a romantikának. Reméljük, a tisztelettudó fényképezőgyártók hallgatnak majd főnökük szavára az irodán kívül is (már ha partnerüknek is sikerül egyszer-egyszer ilyen őrülten korai időpontban elszabadulni a munkahelyéről).