Amikor egy olvasónk egy emailben olyan régebbi kapcsolatról mesélt, amit jelenlegi partnerének valahogy nem akaródzik bevallani, volt, aki azt írta válaszul, hogy "egy nő attól nő, hogy vannak titkai", más viszont azt kommentelte, hogy "vajon mennyit hazudott még?", vagy "titkolóddzon továbbra is, attól megmarad a bizalom. Nagyon klafa."

Amikor nemrég beleakadtam egy "mit ne mondjunk el a pasinknak" listába az interneten, azonnal ez a történet jutott eszembe. Kicsit utánakerestem, és úgy néz ki, elég sokan vannak, akik hisznek abban, hogy attól még, összeházasodtunk valakivel, nem kell minden gondolatunkat az illető tudomására hozni. Nézzük meg, mik azok a dolgok (a félrelépések bevallásán kívül), amik az ilyen listákon a leggyakrabban szerepelnek!

1. Hogy nem bírjuk az anyját

Érdekes módon valószínűleg valóban a nőknek áll jobban a titkolózás, mert általában nekik szólnak a tanácsok. A férfiak, úgy látszik, nyugodtabban beszélgethetnek barátnőjükkel, bár az is lehet, hogy nekik azért nem kell/szokás tanácsot adni, mert úgyse szokásuk elkottyintani magukat. Mindenesetre ebből a 9 dolgot felsoroló listáról a Redbooktól a kedvencem ez volt: ne valljuk be, hogy nem bírjuk az anyósunkat, még akkor se, ha a pasink se dícséri éppen. Valahogy egy férjtől nem is szokás elvárni, hogy felesége anyját elviselje, de a fiús anyáknál, úgy látszik, más a helyzet.

2. Hogy valakinek elmondtunk valamit, amit megkért, hogy tartsuk titokban

Biztos vannak olyan emberek, akik kibírják, hogy ne beszéljék meg hálószobatitkaikat legalább egy haverral vagy barátnővel. Ha mi nem tartozunk a szerencsés természetűek eme csoportjába, akkor eszerint a rövid lista szerint csak rontunk a helyzeten, ha ezt be is valljuk partnerünknek. Nyilván sejteni fogja, hogy a problémákat és izgalmas sztorikat ki kellett beszélnünk valakinek, de még mindig jobb, ha csak sejti...

3. Hogy szerintünk bénázott a munkahelyén

Mindenki bátorítást és megértést vár szerelmétől, nem kritikát. Nyilván egy nőnek is rosszul esik, ha éppen az kérdőjelezi meg a képességeit, aki a legközelebb áll hozzá, de egy férfi talán méginkább zokon veszi. "Kész csoda, hogy még nem rúgtak ki" - ilyenek ne hangozzanak el még akkor se, ha a magánéletben néha úgy viselkedik egyetlenünk, hogy az ember tényleg el se tudja képzelni, hogy a másik képes egy felelős állásban megállni a helyét.

4. Hogy mi az, amit az exünk jobban csinált

A youtube-on észt osztó "díva" szerint általában egyáltalán nem kell az exekről beszélni, megcsalásokról főleg, de talán ezen a téren mégse kell teljesen fátylat borítani a (dicső vagy kevésbé dicső) múltra. A Beyond Jane nevű oldal szerint elég, ha csak azokra a dolgokra nem hívjuk fel a figyelmét, amiket az exünk jobban csinált. A "bezzeg" egy nagyon csúnya szó tud lenni, bármilyen kapcsolatban. És egyáltalán: ne hasonlítgassuk a partnerünket máshoz, legfeljebb saját magához.

5. Hogy régebben jobb pasi volt

Illetve saját magához se, legalábbis korábbi önmagához ne. Mindenki öregszik, és természetes, hogy ez meg is látszik. Főleg azt ne tegyük szóvá, ha az ágyban nem teljesít már úgy, mint annak idején - tanácsolja a feljebb már linkelt Redbook.

Vajon mi is ennyit titkolózunk, ennyiszer teszünk lakatot az ajkunkra, mint az internetes tanácsadók? Várjuk a hozzászólásokat arról, hogy egy kapcsolatban olvasóink mindig és mindenről az igazat és a teljes igazat elmondják-e. Hosszabb sztorik, mint mindig, jöhetnek emailben a ko.kola.blog@gmail.com címre.