Tegyük fel, hogy egy férfi megismerkedik egy vonzó lánnyal az interneten egy társkereső oldalon. Mindketten nagyon lelkesek, hosszú leveleket váltanak, bár a lány szemlátomást szemérmes és képeket ugyan küldözget magáról, de azon kívül, hogy mennyire boldog, hogy végre talált magának valakit, nem sok minden derül ki róla. "Majd személyesen!" - mondja ilyenkor az ember és végül meg is beszélnek egy randit egy közeli időpontra.

Ekkor üt be a katasztrófa: a lány egyik szülője hirtelen nagyon beteg lesz, emiatt a randit is el kell halasztani. A lány később még rosszabb hírekkel jelentkezik: kétségbe van esve, mert a szülő életének megmentéséhez egy drága operációra van szükség, és nem tudja, honnan teremtse elő a pénzt. A hölgy megkérdezi a lovagját, hogy bár alig ismeri, nem tudja-e kisegíteni ebben a szörnyű helyzetben. A férfi nem akarja elvágni magát rögtön a kapcsolat elején egy ilyen botor lépéssel, ezért küld a lánynak egy tisztes összeget.

És soha többet nem hall a lányról, hiába küld neki leveleket vagy üzeneteket.

A történet állítólag elég gyakori és a legtöbbször sajnos itt véget is ér, hiszen kevesen mennek el a rendőrséghez azzal, hogy egy internetes társkeresőn keresztül pénzt csalt ki tőlük egy ismeretlen, akinek valódi személyazonosságát feltehetőleg lehetetlen lenne kinyomozni. A netes randin keresztüli bepalizás, úgy tűnik, Amerikában már külön iparággá nőtte ki magát, erre következtethetünk abból, hogy külön oldalt szenteltek a csalók leleplezésének.

Akit ugyanis becsaptak ezzel a módszerrel, az a stop-scammers.com oldalra feltöltheti fiktív kedvesének adatait és fényképét, így legalább arra van esély, hogy aki hallott már a site létezéséről, az leellenőrizheti virtuális szerelmét, mielőtt látatlanban pénzt küldene neki. Úgy látszik, a Kaméleon című film mégsem rugaszkodott el olyan messzire a valóságtól...