Újabb olyan tudományos kutatási eredménnyel ajándékozott meg bennünket a Daily Mail, amelyet az elemzők fáradozásai nélkül magunktól is sejtettünk kezdettől fogva. A hét végének felfedezése az, hogy a nőknek jobban tetszenek azok a férfiak, akiknek testén forradás, heg látható, azaz "scars are sexy", ahogy a költő mondja. Persze a kutatók most ennél ezért egy kicsit részletesebben is felderítették a témát.

Gyerekkorom egyik legélénkebb emléke, hogy nemtől függetlenül mind az óvodában, mind az iskolában azok a csoport-, illetve osztálytársaim tűntek a legmenőbbnek, akiknek egy pici heg volt a szemöldökükben vagy alatta (lásd a képen Balthazar Getty színművészt). Egyszer aztán a szüleim jelenlétében is felhoztam a témát, és akkor lett számomra világos, hogy az a kis vonás nem születésük óta van ott a Tamási Dórának és a Barta Bálintnak, hanem az egy rosszul beforradt seb, ami azután maradt nekik, hogy csúnyán beütötték a fejüket valahova. A szemöldökhegek iránti lelkesedésem ettől még nem csappant meg rögtön, csak idővel, de azt kezdettől fogva éreztem, hogy nekem ilyen "menő" hegem soha nem lesz. Gyerekkori előérzetem eddig be is jött, mert csak egy robogóbaleset következtében vannak hegeim, a bal kezem kisujján és a bal nagylábujjamon, és egyik kevésbé szexi, mint a másik.

De hogy visszakanyarodjunk a liverpooli egyetem kutatásának eredményéhez: a nők szemében egy férfi macsóságának és bátorságának jele, ha heg látható a bőrén. Ettől a kutatásban szereplő hölgyeknek ugyanis nyomban kedvük támadt egy hasonlóan macsó és bátor kalandra az illetővel. Mégsem kell azonban szomorkodniuk a forradásmentes férfiaknak sem.

A tudósok azt is kimutatták ugyanis, hogy a hegtelenséget ezzel szemben annak jeleként értékeli az átlagos nő, hogy az illető gondoskodóbb típus, és az ilyeneket találja alkalmasabbnak hosszútávú kapcsolatra. Ha kalandba ugyan nehezebben is bocsátkozik egy simaarcú férfival, ha egyszer lecövekelt egy ilyen mellett, nagyobb valószínűséggel fog megmaradni mellette.

Valószínűleg nem véletlen tehát, hogy bizonyos törzsi kultúrákban rituális sebzések keretében (félelmetes wiki angolul itt) szántszándékkal ejtenek díszítő hegeket a férfiak arcán. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a modern nyugaton is bizonyos körökben jelenleg is dívik a szándékos "hegesztés" (még félelmetesebb BMEzine oldal itt).

Persze az embernek nem rögtön az ilyen vadhajtások jutnak eszébe a forradásokról, hanem például óvodástársai szemöldöke vagy Harrison Ford álla. Az ilyesmikre koncentrálva és az alábbi fotó megtekintése után tessenek szavazni alább.