Ha a Gumicukorban nem lenne elég hülye hír, most kivételesen itt a Kő' kólá?-ban is szolgálunk eggyel. Azt olvastuk ugyanis a National Public Radio honlapján, hogy a randin könnyen lerészegedő nőkről vicces kedvű tudósok gént neveztek el. Méghozzá a legyekben.

A gyümölcslégy teljes géntérképe már jó ideje ismert. Ami az újdonság, az az, hogy a Human Genome Organisation Gene Nomenclature Committee nevű mérvadó bizottság felelősségre vonta a géneket felfedezésükkor elnevező tudósokat. Szokás ugyanis vicces neveket adni a frissen beazonosított géneknek, így született meg például a vita tárgyát képező, Gyalog Galopp-ihlette "Még nem haltam meg!"-gén. Amelyik légyben ez a gén megvolt, az a többinél tovább élt.

És hogy a blog témakörébe passzoló vicces nevekhez is elérkezzünk: voltak olyan legyek is, amelyeken külső nemi szervek nem fejlődtek ki. A fent linkelt cikk szerint ezért egy olyan gén felelős, amely a keresztségben a "Ken és Barbie" nevet kapta. Azt is megfigyelték a tudósok, hogy bizonyos gyümölcslegyek sokkal érzékenyebbek az átlagnál az alkoholra (magyarán kevés piától is berúgnak). Amikor kiderült, hogy ezt melyik gén okozza, a kutatás végeredményét "Cheap Date"-nek nevezték el, azaz olcsó randinak, nyilván azokra a csajokra gondolva, akiknek elég egyetlen koktélt megvenni az este kezdetekor, és ettől kezdve úgymond szabad a pálya egész éjszakára. Hogy olvasóinknak is annyiszor volt-e szerencséje ilyen csajokhoz, mint a tudósoknak, azt reményeink szerint a kommentekből fogjuk megtudni a további ismeretterjesztés jegyében.