A Randivonal társkereső oldal is küldött nekünk egy sajtóközleményt a héten, tele izgalmas adatokkal. Azt már tudjuk, hogy a válságban minden amerikai rögtön randizni akar, és azt is sejtettük, hogy ezzel a magyarok is nyilván ugyanígy vannak. Hát most már biztosak lehetünk ebben, és ami még érdekesebb, minél jobban keres valaki, annál nagyobb eséllyel jelentkezik be most egy társkereső oldalra. Hozományvadászok, eljött a ti órátok! Alább a közlemény részletei olvashatók, az unalmas részeket ugyanis rendességből kitöröltem belőle.

A decemberi-januári időszakban soha nem látott növekedést mutatott a legnagyobb magyar online társkereső látogatóinak száma. Két hónap alatt több mint harmincezer korábban nem regisztrált felhasználó jelent meg a társkereső oldalon, akiknek körében az átlagosnál magasabb a diplomások és a vezető beosztásúak aránya.

A korábbi években is jellemző volt, hogy karácsony és Valentin-nap között a szokásosnál 6-8%-kal többen regisztráltak az oldalon, ám idén 20%-kal többen kapcsolódtak a Randivonalra, mint egy átlagos hónapban. Lőrincz László közgazdász-szociológust, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének kutatóját kérték fel az adatok elemzésére. Szerinte az egzisztenciális bizonytalanság általában felerősíti az igényt a stabil párkapcsolat iránt. Nemzetközi példák is igazolják, hogy az emberek először olyan mindennapi luxuskiadásokról mondanak le, mint például a szórakozóhelyek belépői és az ottani fogyasztás. Mivel így a személyes ismerkedési lehetőségek beszűkülnek, az online társkeresők előtérbe kerülnek.

A decemberben és januárban belépett új felhasználók között az átlagosnál többen határozták meg magukat szellemi szabadfoglalkozásúként vagy felsővezetőként, és nőtt a 400 ezer forint feletti keresettel rendelkezők aránya is. Csökkent viszont a tanulók és a házasság mellett ismerkedők aránya. Mindez azt a feltételezést erősíti, hogy az átlagnál jobban élők körében okozott komolyabb szorongást a válság lehetősége. Sokan közülük azt érezhették, hogy megszokott egzisztenciális biztonságuk veszélybe kerülhet, és ezért kezdtek stabil érzelmi partnert, társat keresni.

Statisztikák szerint a téli időszak hagyományosan az intim együttlét ideje is. Sokat idézett adat, hogy az USA-ban jellemzően szeptemberben születik a legtöbb gyermek, ám az kevésbé köztudott, hogy Magyarországon is az augusztus-szeptemberi időszakban a legmagasabb a születések száma. (Tehát oroszlánból és szűzből van a legtöbb, teszem hozzá én a végéhez elgondolkodva.)