Vigyázat, megint jövünk a klisékkel! Idegesítő, de mégiscsak közhely, hogy a világ tele van nőkkel, akiknek azon jár az eszük, hogy "mikor kéri már meg a kezem a pasim?", miközben elég kevés olyan férfi lehet, aki arról ábrándozik, hogy mikor állhat már végre oltár elé. Vajon miért rettegnek a férfiak attól, hogy elkötelezzék magukat valaki mellett? Attól, hogy bekössék a fejüket (már a kifejezés is milyen rémisztő)? Hát összeszedtünk 5 okot, ami magyarázat lehet. Hogy így van-e, azt megintcsak a kommentekből fogjuk megtudni.

1. Jól elvan a haverokkal is. A Yahoo! szakértője szerint az egyik gond az lehet, hogy a pasik nagyonis jól elvannak a haveri körükkel. Néha egy-egy szombat éjszaka becsúszik egy kaland, és nekik ennyi elég is. Minek felnőni, amikor a kamaszéletet az ember akkor élvezi a legjobban, amikor egyrészt már nem kamasz, másrészt végre keres is annyit, hogy megcsinálhatja mindazt, amiről egy igazi kamasz csak álmodozik? Az It Might Be Love oldal is azt mondja, hogy a pasik néha még a húszas éveik végén sem elég érettek egy végleges, komoly kapcsolathoz.

2. Nem az elkötelezettségtől félnek, hanem a kudarctól. Érdekes elmélete van erre az ezine articles oldalnak. Szerintük nem is az elkötelezettségtől rettegnek a pasik, hanem egyszerűen azért nem merik megkérni barátnőjük kezét, mert azon paráznak, hogy mi lesz, ha nemet mond reménybelijük. Hát, lehet, hogy van, aki így gondolkozik, de meglepne, ha kiderülne, hogy tömegekről van szó.

3. Lehetséges szexpartnerek száma egyre csökken. Kiváltképp a férfiak között kevesen vannak, akik beérik egész életükre egyetlen szexpartnerrel. Így aztán sok pasi érzi úgy, hogy minek horgonyozzon le egy barátnő mellett, amikor ki tudja, mennyi szexuális kalandot tartogat még számára az élet. Egy nőért az összes többiről lemondani? Ehhez tényleg nagyon szerelmesnek kell lenni, nem igaz? Az AskMen.com szerint ez a helyzet.

4. Kötelezettségfóbia. Még a Wikipédiának is van cikke erről a tünetegyüttesről, amelynek fogalma 1987-ben került be a köztudatba. Vannak olyan emberek, akik egyszerűen képtelenek megmaradni egy bensőséges kapcsolatban. Lehet, hogy korábbi csalódás érte őket, és ebből vontak le túlságosan messzemenő következtetéseket ("minden nő kurva"), vagy esetleg a saját bőrükön tapasztalták a családban, micsoda pokol lehet egy nem működő kapcsolat, és nem tudják elképzelni, hogy nekik azonban sikerülhet. A lényeg, hogy leküzdhetetlennek tűnő félelem van bennük a hosszútávú kapcsolatokkal szemben.

5. Odalesz a szabadság. A fenti négy pont mélyén valahol mindig ez van: a férfiak inkább szabadságra vágynak, a nők inkább biztonságra. Épp ezért sülhet el visszafelé, ha egy csaj kezdi erőltetni, hogy a pasija vegye el feleségül. Ha egy férfi egy életre elkötelezi magát valaki mellett, akkor annak saját döntésének kell lennie. Ha úgy érzi, hogy csak azért házasodna meg, hogy valakinek szívességet tegyen, vagy mert erre kérték, vagy ezt várják el tőle, jó eséllyel azonnal elmegy az egésztől a kedve. Ha egyszer elkötelezi magát legalább hadd érezze úgy, hogy szabad akaratából tette. Előfordulhat tehát, hogy valaki éppen azért nem házasodik meg, mert tudja, hogy ezt várják el tőle.