A magány károsabb az egészségre, mint a dohányzás vagy a túlsúly

2009.02.22. 11:55

Fellapoztuk a Sciencedailyt a legfrissebb tudományos hírekért, és tessék, megint tanultunk valamit. Most azt, hogy randizni muszáj, és nemcsak a társadalmi nyomás miatt, hanem mert az ember agyának és egészségének bizonyítottan rosszat tesz a magány.

A ventrális striátum az agy jutalmazási folyamatában vesz részt, ez a rész felelős azért is például, hogy kellemes bizsergés, kalandvágy fog el bennünket valami izgalmas újdonság láttán vagy hallatán. A vizsgálatok szerint a magányos emberekben ugyanez a zóna nehezebben vagy kevésbé aktiválódik, ha boldogságot (együttlétet, jólétet) ábrázoló képeket, vagy éppen nehéz helyzeteket, együttérzésre vágyó személyeket mutatnak az alanyoknak. Azaz az együttérzésre képtelen emberek magányosak lesznek, illetve a magányos emberek képtelenek az együttérzésre, és a cikk azt sugallja, hogy ez a dilemma egyelőre tyúk-tojás-problémának számít.

Ami biztos, az az, hogy a kevésbé aktív ventrális striátummal bíró emberek magányosak, és az ő egészségük általában rosszabb, mint azoké, akik nem érzik úgy, hogy a társadalmon kívül rekedtek volna. Vagy akár azoké, akik dohányoznak vagy túlsúlyosak. A Telegraph cikke hosszabban részletezi, mi vár azokra, akik egyedül maradnak: magas vérnyomás, magasabb stressz-szint, depresszió és Alzheimer kór. A fentiek természetesen nem feltétlenül vontakoznak minden szinglire, csak azokra, akik magányosnak érzik magukat, ami elvileg kapcsolatban is elképzelhetető. A kutató szerint mindenesetre a hagyományos családmodell hanyatlásával a magukat kitaszítottnak érzők aránya növekedni fog, és a statisztikák azt mutatják, az embereknek manapság kevesebb közeli barátjuk és bizalmasuk van, mint egy generációval ezelőtt.