Szívbajok ellen, azt már tudjuk, hogy tangót kell szedni, és lassan az is bebizonyosodik, hogy szerelem ellen mit kell bevenni. A Wired magazin blogja tette közzé, hogy a tudósok annak igen erős gyanúját készülnek bebizonyítani, hogy aki antidepresszánst szed, annak lecsökken az arra való képessége, hogy szerelmes legyen.

Azt már régóta állítja a tudomány, hogy ezek a szerek a "szexuális diszfunkciót" okoznak, és ez nagyjából tízmillió embert érint csak az USÁ-ban. De az ember egész életére rátelepedő depresszió leküzdéséért nem túl nagy ár, hogy az ember félreteszi a szexuális életét, feltéve, hogy ettől még sikerül azért örömöket találni az életben.

Valamelyest árnyalja azonban a képet, hogy az antidepresszánsok hatására csökken a szervezetben a dopamin szintje. Ez az anyag pedig, a kutatások eredménye jelenleg arra mutat, hogy a szerelemmel és romantikával kapcsolatos érzések kialakulásában fontos szerepet játszik. Egy friss szerelmespárnak például elég a másik látványa ahhoz, hogy dopamin-szintjük megugorjon. A gyógyszeren élő, csökkent dopaminszintű ex-depressziósok tehát jó eséllyel nem lesznek képesek átélni a szerelmet vagy romantikát. Vajon így még mindig megéri gyógyszerekhez fordulni a kóros rosszkedvből való kilábalás érdekében?